Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kosta Bradić - mozaici

Izložba u Galeriji '73 donosi autorsku postavku istoričara umetnosti Đorđa Kadijevića posvećenu Kosti Bradiću. Izložba se otvara 22. februara u 19h.


 


  "Slikar Kosta Bradić prvi je i do sada jedini naš likovni umetnik koji se, samoinicijativno, prihvatio zadatka da načini projekat za izradu mozaika u enterijeru monumentalnog hrama Svetog Save na Vračaru.

Posao oko likovne obrade unutrašnjosti najvećeg pravoslavnog hrama na svetu predstoji našem naraštaju kao veliki kulturnoistorijski zadatak.

Najveća vrednost Bradićevog projekta koji se delimično predstavlja na ovoj izložbi, čini uspešni balans između naizgled oprečnih zahteva: da mozaici u centralnom hramu srpskog pravoslavlja budu ispravni u svojoj sakralnoj funkciji, ali da po formi i izrazu odgovaraju duhu savremene umetnosti.

Ova izložba priređena je sa neskrivenom namerom da afirmiše vrednosti Bradićevog rada i doprinese mogućnosti za njegovu realizaciju. Kao autor prezentacije ovog projekta, uveren sam da je, prema uvidu u realno stanje koje karakteriše naše današne likovno stvaralaštvo, teško očekivati pojavu nekog boljeg rešenja. Tako nešto nije nemoguće, jednako kao što je objektivno nerealno. Čekanje na takvo ,,čudo’’ je naprosto nepotrebno. Mnogo puta u prošlosti se pokazalo da vredna umetnička ostvarenja javnog značaja mogu nastati zahvaljujući individualnim stvaralačkim inicijativama, pre nego kao rezultati stručnih, arbitrarnih konsenzusa.

Vračarski hram u delu slikara Koste Bradića dobio je svoju veliku šansu. Od nas zavisi da li će se ona ostvariti, ili biti izgubljena."

                              

                                                                                   februar 2008

                                                                              Đorđe  Kadijević


 



Datum objavljivanja: 21.02.2008.