Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kosmos na dohvat ruke

Izložba "Kosmos na dohvat ruke" će biti otvorena u ponedeljak 7. septembra u 19 sati i trajaće do 26. septembra 2009. Izložba će biti otvorena u ponedeljak 7. septembra 2009. godine u 19.00 sati i trajaće do 26. septembra 2009. Izložba predstavlja saradnju Francuske i Srbije u oblasti astronomije.

 


Na inicijativu Međunarodne astronomske unije (MAU), uz podršku UNESCO-a, Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 2009. za Međunarodnu godinu astronomije (MGA2009), čime se obeležava veliki jubilej - 400 godina od prvog astronomskog posmatranja uz pomoć teleskopa koje je izvršio Galileo Galilej.  Svečanosti u Parizu, 15. januara ove godine, su prisustvovala dva srpska predstavnika.


Razvoj astronomije u Srbiji se od samih svojih početaka oslanjao na saradnju sa Francuskom i ta veza traje i danas. Sa ciljem da predstavi deo te dugotrajne i plodne saradnje, povodom MGA2009, pripremljena je ova izložba.


Izložba prikazuje veze srpskih i francuskih astronoma od pionirskih radova Đorđa Stanojevića, Milana Nedeljkovića, Vojislava Miškovića i Ivana Atanasijevića, pa do danas. Prikazani materijal hronološki sledi razvoj ovih veza, dovodeći nas do savremenih zajedničkih istraživanja u mnogim oblastima astronomije i astrofizike. Značajan deo izložbe predstavljaju fotografije srpskih i francuskih astronomskih institucija, kao i veličanstvene slike svemira.


Ovom izložbom se astronomi Srbije, a naročito učesnici u saradnji sa astronomima Francuske, zahvaljuju francuskim kolegama za nesebičnu pomoć i podršku u naučnom radu.


Stručni savetnici: prof. dr Jelena Milogradov-Turin, dr Zoran Knežević, prof. dr Olga Atanacković, doc. dr Dragana Ilić.

 

Podrška: Astronomska opservatorija Beograd, Katedra za astronomiju Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Društvo astronoma Srbije i Astronomsko društvo "Ruđer Bošković".


Izložba će biti otvorena u ponedeljak 7. septembra 2009. godine u 19.00 sati i trajaće do 26. septembra 2009. Radno vreme: utorak-petak: 12.00 – 18.00, subota: 10.00 – 15.00.


Predavanje

Četvrtak, 17. septembar 2009. u 18.00

Francuski kulturni centar, Knez Mihailova 31

Predavač: Milan Dimitrijević, naučni savetnik Astronomske opservatorije Beogradu govoriće o astronomiji i o saradnji  Francuske i Srbije u toj oblasti.


 


Datum objavljivanja: 03.09.2009.