Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Koraksova izložba

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u subotu 1. marta 2008. godine u 18 časova biće otvorena izložba karikatura Predraga Koraksića - Coraxa.

 


Izlozba obuhvata 90 karikatura koje se bave aktuelnom tematikom. Radovi su uglavnom nastali u poslednjih par meseci a objavljivani su u listu „Danas“ (najveci broj),  magazinu „Ekonomist“ i casopisu „Evropa“. Izlozba je pre Zrenjanina bila u Mladenovcu.


Predrag Koraksić CORAX je Rođen u Čačku 1933. Studira arhitekturu u Beogradu a u isto vreme se bavi karikaturom, prvo u Ježu a zatim se zapošljava u listu RAD a posle pet godina prelazi u Večernje Novosti odakle posle 25 godina staža dobija otkaz 1993. godine posle trogodišnjeg procesa zbog karikatura protiv režima Slobodana Miloševića. Tada prelazi u nedeljnik Vreme gde se penzioniše. Istovremeno radi za list Naša Borba a kada zbog represije režima list prestaje da izlazi prelazi u list Danas gde nastavlja da svakodnevno objavljuje karikature.




Pre dve godine prestaje da radi za nedeljnik Vreme zbog karikatura protiv politike Vojislava Koštunice.

Imao je veliki broj samostalnih izložbi u gradovima u Srbiji a preko pedeset izložbi posle izbora 1996. godine kada je opozicija preuzela vlast u gradovima širom Srbije. Ima osam objavljenih knjiga Karikatura. Imao je samostalne izložbe u Beču, Parizu, Oslu, Budimpešti, Sofiji, Berlinu, Morgesu, Lozani, Njujorku, Ahenu, Giterschlou i Jeni.

Dobitnik je velikog broja nagrada koje uglavnom dodeljuju nevladine organizacije i novinarska nezavisna udruženja.

Dobitnik je ordena Legije časti koje mu je dodelila Vlada Francuske.


 


Datum objavljivanja: 29.02.2008.