Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Konzervacija mozaika

Projekat konzervacije mozaika iz Narodnog muzeja u Zaječaru, koji partnerski realizuju Visoki institut za konzervaciju i restauraciju iz Rima, Narodni muzej u Beogradu i Narodni muzej u Zaječaru, biće održan u periodu od 29. septembra do 19. decembra 2008. godine.

 


U okviru pomoći namenjene muzejima u Srbiji, koju Republika Italija realizuje posredstvom odeljenja za razvoj svog Ministarstva spoljnih poslova, Ambasade Italije u Srbiji i Italijanske kooperacije u Beogradu, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, predviđen je nastavak saradnje na projektu osavremenjivanja specijalističkih laboratorija za konzervaciju.

Projekat konzervacije mozaika iz Narodnog muzeja u Zaječaru, koji partnerski realizuju Visoki institut za konzervaciju i restauraciju iz Rima, Narodni muzej u Beogradu i Narodni muzej u Zaječaru, biće održan u periodu od  29. septembra do 19. decembra 2008. godine. Koordinatori ovog značajnog projekta su prof. Alesandro Bjanki, Visoki institut sa konzervaciju i restauraciju iz Rima, dr Mila Popović-Živančević, Narodni muzej u Beogradu i Bora Dimitrijević, Narodni muzej u Zaječaru 

Radionice u okviru projekta konzervacije mozaika će se odvijati na više lokacija. Prve dve nedelje u Narodnom muzeju u Zaječaru i na arheološkom lokalitetu Romulijana, a od treće nedelje sa radom će se nastaviti u Narodnom muzeju u Beogadu.




Projekat konzervacije mozaika će obuhvatati kako praktičan rad na dva mozaika sa lokaliteta Romulijana tako i teoretske kurseve o konzervatorsko-restauratorskim tretmanima mozaika. Kroz praktičan rad na gamzigradskim mozaicima koji se čuvaju u Narodnom muzeju u Zaječaru biće predstavljena savremena metodologija konzervacije dislociranih mozaika, kojima će tokom kursa biti zamenjena stara, oštećena, podloga i koji će nakon toga biti postavljeni na nove nosače od aluminijumskog "saća". Teorijski deo će se primarno odnositi na različite tehnike izrade mozaika, od antičkih do savremenihi sa posebnom osvrtom na  uticaj koji karakteristike gradivnih elemenata i tehnike izrade imaju na očuvanje mozaika.

Projekat je namenjen i prilagođen konzervatorima-restauratorima, apsolventima konzervacije, kao i arheolozima i arhitektama koji rade u institucijama zaštite, a koji imaju posebno interesovanje za konzervaciju mozaika. Tokom realizacije projekta, učesnici će proširiti i osavremeniti svoja znanja iz oblasti konzervacije i restauracije mozaika, a timski rad će doprineti stvaranju lokalne mreže stučnjaka različitog stepena iskustva. Teoretski i praktično edukovani specijalisti će tako biti u mogućnosti da bolje odgovore na savremene potrebe očuvanja i prezentacije mozaika, kako onih koji se nalaze in situ, na arheološkim lokalitetima tako i onih koji se čuvaju u muzejima u Srbiji. Na konzervaciji gamzigrdaskih mozaika će raditi tim od 10 članova koji će predvoditi stručnjak Visokog instituta za restauraciju i konzervaciju iz Rimu, gospodin Karlo Uzai.




U okviru projekta konzervacije mozaika iz Narodnog muzeja u Zaječaru u Narodnom muzeju će, u periodu od 27. 10. do 07. 11. 2008. godine, biti održan niz predavanja koja će za cilj imati proširivanje znanja i osavremenjivanje pogleda na važnost adekvatne zaštite i prezentacije mozaika. Zinteresovanima će se obratiti eminentni italijanski stručnjaci sa velikim iskustvom u oblasti konzervacije mozaika, a kako predavanja ona nisu namenjena isključivo polaznicima uključenim u praktični deo konzervacije mozaika za lokaliteta Romulijana obaveštavamo sve zainteresovane da su , kao i obično, dobro došli u Narodni muzej.


Portfolio Narodni muzej u Beogradu


 


Datum objavljivanja: 23.09.2008.