Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Konstantin Brankuši - otkriće talenta i njegovo svedočanstvo

Izložba Atelje mladog Konstantina Brankušija: otkriće talenta i njegovo svedočanstvo biće otvorena u četvrtak 3. maja u 13 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.


 


Izložba je realizovana je u saradnji s Gradskim muzejem Vršac i rumunskim partnerima Univerzitetom "Konstantin Brankuši" i Kulturnim centrom "Konstantin Brankuši" iz Targu Žiju, Umetničkim muzejem Gorž.


Postavka u vidu vremenske linije prikazuje tok umetničkog stvaralaštva Konstantina Brankušija, hronološki postavljajući odabrane radove počev od manje poznatih skulptura iz ranog perioda, do poznih dela nastalih nakon 1938. godine. Uklapanjem četiri izložena dela u savremeno zamišljen ambijentalni sklop postavke, publici će biti omogućeno da na slikovit način doživi opus poznatog umetnika i veličinu njegovog talenta potvrđenog u ranim radovima.


Konstantin Brankuši (1876–1957) jedan od pionira moderne skulpture, školovao se u Krajovi, Bukureštu, Minhenu, kao i u Parizu, na Akademiji lepih umetnosti. Za Francusku se vezuje i najveći deo Brankušijevog opusa, čime se svrstava među najznačajnije autore Pariske škole. Avangardnim stavovima uticao je i na stvaralaštvo američkih vajara s početka dvadesetog veka, razvio je skulpturalnu apstrakciju i otvorio put za nadrealizam i minimalizam 60-ih godina.


Tokom trajanja izložbe Atelje mladog Konstantina Brankušija: otkriće talenta i njegovo svedočanstvo (3-17. maj 2012) u četvrtak 10. maja u 19 sati, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će biti održano filmsko veče posvećeno ovom umetniku. 


 



Datum objavljivanja: 25.04.2012.