Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Konfučije program

Instituta Konfučije (kulturno/prosvetnog centra Kine) najavljuje program za februar 2008. godine. Svi programi se održavaju u amfiteatru V, na petom spratu nove zgrade Filološkog fakulteta, i počinju u 19 časova.

 


Za 14. 02. 2008. najavljeno je predavanje teoretičara filma, Miroljub Stoјanović, pod nazivom Zlatno doba kineskog filma, 1930-1950. Svrha ovog predavanja je da pokaže kako aktuelne progresivne kineske filmske snage jesu zapravo samo sukcesije jednog nacionalnog filmskog rukopusa i stila koji je svoju autohtonost nagovestio još u ranoj fazi zvučnog filma tridesetih godina, a estetičku zrelost dostigao u kulminatornim pedesetim godinama. Reč je, naravno, ne samo o kinematografiji NR Kine, već i o dinamičkim strujanjima unutar hongkongškog i tajvanskog filma istog razdoblja. Upoznavanje s ključnim autorima i autorskim poetikama, temama, žanrovima i produkcijskim konstelacijama neka su od polazišta ovog nastupa.


21. 02. 2008. možete poglerdati film Vreme: Pod bljtavim sјaјem sunca (Yangguang canlan de rizi), iz 1995. godine, reditelj: Đang Ven (Jiang Wen). Glavne uloge tumače: Sja Ju (Xia Yu), Ning Đing (Ning Jing), Vang Fu (Wang Fu)...Kroz prikaz mladih koji su odrastali u Pekingu tokom Kulturne revolucije, čiji je život možda bio baš takav, a možda i nije, autor nas suočava sa predrasudama koje imamo o vremenu i smelo ispituje mogućnosti drugačijeg poimanja toka stvarnosti. Mladost, sloboda, sreća i ljubav pod sjajem sunca, zar je uopšte važno da li su ovo sećanja na stvarnost ili na maštu.


28. 02. 2008.  biće reči o klasičnoj kineskoj poeziјi, a govoriće Lu Tongćun, profesor kineske književnosti i јezika.Poezija je bila najcenjeniji književni oblik u staroj Kini. Prve pesme su se razvile u narodu kroz zajedničke poljoprivredne radove, molitve i svetkovine, da bi se vremenom javio splet složenih pesničkih struktura sa strogo određenom rimom kroz koju je pesnik-filozof težio za savršenom formom. Koristeći podrazumevanu višeznačnost klasičnog kineskog jezika, poezija stare Kine izražava prividne paradokse kosmosa mistično upućujući ka jedinstvu života.


 


 


Datum objavljivanja: 13.02.2008.