Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Konferencija nezavisnih organizacija i inicijativa u kulturi

Prva nacionalna Konferencija nezavisnih organizacija i inicijativa u kulturi održaće se u subotu, 26. juna 2010. godine u Evropskom centru za kulturu i debatu GRAD (Braće Krsmanović 4) od 11.00 do 17.30 časova.

 


U Srbiji je danas aktivno osamdesetak formalnih i neformalnih udruženja koja se bave produkcijom i promocijom kulturnih aktivnosti. Uži profili delatnosti organizacija i grupa pokrivaju skoro sve oblasti stvaralaštva: scensku delatnost u širem smislu (teatar, savremeni ples, performans), vizuelnu umetnost, izdavaštvo, strip, film i video, web portale, debate, organizaciju većih i manjih festivala, muzičkih događaja, edukativne aktivnosti...Uzimajući u obzir činjenicu da su mnogobrojni značajni međunarodni festivali, konferencije, različiti multimedijalni projekti novih kulturnih tendencija, ozbiljne edukacije i istraživanja inicirani i organizovani upravo od strane nezavisnog sektora, smatramo da je došao trenutak da se postave osnovne smernice za strateški razvoj ove aktivne scene koja recimo godišnje producira i realizuje od 1200 do 1500 programa godišnje na teritoriji cele Srbije. 


Ovaj jedinstven događaj će na jednom mestu okupiti preko 50 predstavnika organizacija i umetničkih grupa iz cele Srbije. Na Konferenciji će biti predstavljeni rezultati projekta "Vaninstitucionalni akteri kulturne politike u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji", primeri saradnje i umrežavanja, projekat zajedničkog web portala, prodiskutovati o tekstu Deklaracije koja će biti distribuirana predstavnicima vlasti i javnosti.


Konferenciju će otvoriti Ministar za kulturu Republike Srbije gospodin Nebojša Bradić i direktor Agencije za saradnju sa NVO i evropsku harmonizaciju Grada Beograda gospodin Danko Runić.


Organizacija: Odbor za građansku inicijativu, www.ogi.org.rs / Niš, Remont - nezavisna umetnička asocijacija, www.remont.net /Beograd i Evropski centar za kulturu i debatu GRAD,   www.gradbeograd.eu /Beograd


Kontakti: Odbor za građansku inicijativu Niš, 018 526 572, Predrag Cvetičanin, pcveticanin@gmail.com


Remont-nezavisna umetnička asocijacija, Beograd, 011 32 23 406, Darka Radosavljević Vasiljević, darka@remont.net


 


Datum objavljivanja: 23.06.2010.