Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Koncert u Guarneriusu

Koncert Tomislava Stanića u sali Guarneriusa zakazan je za 15.februar u 20h. Kako iz Guarneriusa najavljuju na programu će biti: Beethoven, Prokofiev, Chopin i Liszt.

 


Tomislav je rođen 1957. godine u Herceg Novom. Nižu muzičku školu, odsek klavira, završio je u Herceg Novom, u klasi prof. Milene Lučić, gde završava i klasičnu gimnaziju. Srednju muzičku školu, takođe odsek klavira, završava u Dubrovniku, u klasi prof. Iva Branđolice. Školovanje nastavlja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Darinke Dusi i kod čuvenog ruskog majstora prof. Igora Laska. Po završetku Akademije dobija francusku stipendiju za studije na Pariskoj muzičkoj akademiji (1985/86.), u klasi prof. Teodorea Parascie Vesco. Na osnovu održanih koncerata u Zagrebu (Hrvatski glazbeni zavod 1989.) i Dubrovniku (Dvorana Crijević Pucić 1989.), konkuriše za magistarske studije na Univerzitetu države Juta, gde je i magistrirao 1994. godine.Od 1986. godine redovno nastupa na muzičkim scenama, bilo kao solista, ili izvodeći zahtevne klavirske duete za violinu i klavir, trubu i klavir i klarinet i klavir. Pod upravom maestra Roberta Lentza izveo je sa West Valley Simphony Orchestra Klavirski koncert br. 5, Opus 73, Es Dur (Emperor), L. W. Betovena. U Solt Lejk Sitiju, povodom Zimske Olimpijade 2002, održao je dva zapažena solistička koncerta.


Kao honorarni profesor, predavao je na državnom koledžu Solt Lejk (Solt Lejk Siti). Član je Američke muzičke federacije (AFM) i Udruženja američkih profesora muzike (ATM). Njegov muzički repertoar uključuje dela od ranog baroka do muzike ranog XX veka. Izvodi kompozicije Baha, Skarlatija, Hajdna, Betovena, Mocarta, Šuberta, Šumana, Lista, Šopena, Prokofjeva, Rahmanjinova, Ravela i drugih. Trenutno živi kao slobodni umetnik u Njujorku. Bavi se i umetničkom fotografijom.


 


 


Datum objavljivanja: 14.02.2008.