Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Konceptualna umetnost u regionu

Otvaranje izložbe konceptualne umetnosti fonda „Kolekcija Trajković“ pod nazivom „Konceptualna umetnost u regionu“ održaće se 1.septembra sa početkom od 20 časova u UK „Parobrod“, Kapetan Mišina 6a. Izložba će trajati od 1. do 13. septembra 2011.


 


U okviru izložbe 8. septembra biće održana tribina povodom izložbe na kojoj će učestvovati prof. Dr Ješa Denegri, prof. Dr Nikola Šuica, istoričar umetnosti i vajar, Kosta Bogdanović i drugi.


SPISAK AUTORA:


Neša Paripović, Era Milivojević, Radomir Damnjanović-Damnjan, Raša Todosijević, Katalin Ladik, Slavko Matković, Balint Sombati, Franci Zagoričnik, Ilija Šoškić, Saša Marković-Mikrob, Tanja Ostojić, Anica Vučetić, Nikola  Pilipović, Aleksandar  Jovanović, Šandor  Gogoljak, Boris Bučan, Gabor  Toth.


Kolekcija Trajković je privatna umetnička zbirka likovnih dela druge polovine XX veka i prvih deset godina ovog veka. Kolekcija sadrži preko hiljadu jedinica. U kolekciji se nalaze slike, skulpture, radovi na papiru kao i  radovi rađeni u drugim medijima kao što su fotografija, video zapis, zvučni zapis. Osim prikupljenih likovnih dela kolekcija poseduje dokumentaciju vezanu za pomenuti period i stvaraoce kao i obimnu literature, knjige, kataloge, časopise i sl.  Dela iz ove zbirke bila su izlagana u više navrata, a Kolekcija Trajković je prvi put predstavljena javnosti na izložbi u umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić u maju 2010. kada je izašla iz štampe i monografija “Kolekcija Trajković” sa preko 300 izabranih reprodukcija.


U jesen 2010. osnovan je Fond “Kolekcija Trajković” radi očuvanja likovnog stvaralaštva i širenja kulture i likovne umetnosti dvadesetog veka u Srbiji. Prevashodni cilj Fonda je briga,  i predstavljanje Kolekcije Trajković.


 



Datum objavljivanja: 29.08.2011.