Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Konceptualna umetnost

U okviru programa "Konceptualna umetnost", 28. i 29. januara u 19h u Galeriji "Srbija" u Nišu održaće se: predavanje "Istorija i teorija konceptualne umetnosti", izložba "Konceptualna umetnost - Arhiv dokumenata, informacija i umetničkih dela 1968 - 2007" i promocija knjige dr Miška
Šuvakovića "Konceptualna umetnost".

 


Predavanje "ISTORIJA I TEORIJA KONCEPTUALNE UMETNOSTI" - predavač dr. Miško Šuvaković.  Predavanje ce biti  ilustrovano brojnim javno prikazanim primerima.


Miško Šuvaković je istoričar i teoteričar umetnosti i kulture. Jedan je od osnivača i članova konceptualne umetničke grupe 143 koja je delovala u periodu od 1975-1980. Predaje teoriju umetnosti i kulture na interdisciplinarnim poslediplomskim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu. Profesor je na FMU i Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i FU u Novom Sadu.. 


Izložba "KONCEPTUALNA UMETNOST  -  Arhiv dokumenata, informacija i umetničkih dela 1968 - 2007" - sadrži izbor primera istorijske konceptualne umetnosti iz privatnih kolekcija. Predstavljaju se najvažnije prakse analitičke, političke i bihevioralne konceptualne umetnosti. Izložba sadrži tekstualne i dijagramske konceptualne radove, časopise, knjige umetnika i plakate sledećih autora: Joseph Beuys, Sol LeWitt, Art&Language, Joseph Kosuth, Mangelos, Lawrence Weiner, Robert Barry, Grupa OHO, Goran Trbuljak, Mladen Stilinović, Braco Dimitrijević, Radomir Damjanović,   Grupa E, Marina Abramović, Raša Todoosijević, Neša Paripović... 


Knjiga "KONCEPTUALNA UMETNOST" autora dr Miška Šuvakovića - tumači istoriju i teoriju konceptualne umetnosti u svetu i bivšoj Jugoslaviji. Razmatraju se umetničke pojave koje predhode konceptualnoj umetnosti ( dada, umetnost posle enformela, novi realizam, neodada, fluksus, pop art) istorijska konceptualna umetnost (1966 - 1978) i umetnost posle konceptualne umetnosti (postkonceptualizam, neokonceptualizam i umetnost u doba kulture.


U promociji će pored autora učestvovati  i  Živko Grozdanić i Dragomir Ugren - direktor i kustos Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, koji je izdavač knjige kao i profesor Ješa  Denegri.


 


 


 


Datum objavljivanja: 26.01.2009.