Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Konceptualna umetnost

U saradnji sa HDLU iz Zagreba, u utorak 1.jula, MSUV se predstavio kolekcijom dr Miška Šuvakovica: KONCEPTUALNA UMETNOST- Arhiv dokumenata, informacija i umetničkih dela: 1968- 2007. U sklopu izložbe upriličena je i prezentacija knjige "Konceptualna umetnost", izdanje MSUV.

 


U sklopu izložbe upriličena je i prezentacija knjige "Konceptualna umetnost", izdanje MSUV. Na predavanju su govorili: Branko Franceschi, direktor HDLU, Darko Simičic, kustos Moderne galerije, dr  Miško Šuvakovic, dr Jerko Denegri i Dragomir Ugren, kustos MSUV.  Izložba je otvorena u Galeriji Prsten- Dom hrvatskih likovnih umjetnika, Trg žrtava fašizma bb, Zagreb do 27.7.2008.


Izložbom se prikazuje izbor primera istorijske konceptualne umetnosti iz privatnih kolekcija. Predstavljaju se najvažnije prakse analitičke, političke i konceptualne umetnosti. Izložba sadrži tekstualne i dijagramske konceptualne radove, časopise, knjige umetnika i plakate. Posetiocima izložbe pruža se retka prilika da vide dela najpoznatijih umetnika u svetu savremene umetnosti kao što su: Joseph Beuys, Sol LeWitt, Art&Language, Joseph Kosuth, Lawrence Weiner, Robert Barry, Victor Burgin, Daniel Buren i niza drugih umetnika. Uz ove umetnike svetske reputacije izložba sadrži i radove najznačajnijih konceptualnih umetnika sa prostora bivše Jugoslavije: Marina Abramović, Raša Todosijević, Neša Paripović, Radomir Damnjan, Grupa OHO, Goran Trbuljak, Braco Dimitrijević, Mladen Stilinović i niz drugih, uključujući i reprezentativnu selekciju vojvođanskih umetnika.


Dragocen detalj izložbe je i njen dokumentarni karakter kojim se daje celovit i detaljan uvid u jedan od najradikalnijih perioda savremene umetnosti kod nas i u svetu. Muzej savremene umetnosti Vojvodine ovom knjigom i izložbom zaokružuje višegodišnje sagledavanje avangardnih pojava krajem 60ih i 70ih godina u Vojvodini. Ovoga puta vojvođanski umetnici sagledavaju se, ravnopravno i uporedivo, u najširem mogućem kontekstu umetničkih praksi i zbivanja u svetu.


Izložbu prati knjiga dr Miška Šuvakovića koja tumači istoriju i teorije konceptualne umetnosti u svetu i drugoj Jugoslaviji. Razmatraju se umetničke pojave koje prethode konceptualnoj umetnosti (dada, umetnost posle enformela, novi realizam, neodada, fluksus, pop art, individualne mitologije); problematika modernističkog, konceptualnog i postkonceptualnog slikarstva; minimalna umetnost; istorijska konceptualna umetnost (1966-1978); i umetnost posle konceptualne umetnosti (postkonceptualizam, neokonceptualizam i umetnost u doba kulture). Monografski se razmotraju delovanja konceptualnih umetnika Josepha Kosutha, grupa Art&Language i Grupe OHO.


 


Datum objavljivanja: 04.07.2008.