Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Koncepcija Muzeja kej Branli

U okviru "Meseca frankofonije", 2. marta će se održati predavanje u Francuskom kulturnom centru, za muzejske profesionalce: "O osnovama Muzeja kej Branli" u saradnji sa Muzejom afričke umetnosti.

 


Predavanja će održati : Iv LeFir (Yves LeFur), direktor Odseka za baštinu i zbirke, i direktor stalnih zbirki Muzeja kej Branli, Pariz (Directeur du Département Patrimoine et Collections, et Directeur des Collections Permanentes au Musée du Quai Branly, Paris)...www.quaibranly.fr


Program predavanja raspoređen je po satnici u okviru koje će se govoriti o temama za muzejske profesionalce, ali i širu publiku.


(12h) Predavanje za muzejske profesionalce: o osnovama Muzeja kej Branli


Ovaj Muzej nastao je fuzijom zbirki Muzeja čoveka u Parizu (Musée de l'Homme) i Muzeja umetnosti Afrike i Okeanije (Musée national des arts d’Afrique et d’Océanie). Otvoren pre samo tri godine u centru Pariza, na čuvenom šetalištu kej Branli, on predstavlja jedan od najvećih muzeoloških poduhvata u svetu, i ubraja se među najmodernije i najopremljenije muzeje današnjice.


(18h) Predavanje za širu publiku


LeFir predstaviće društvene i naučne osnove za stvaranja Muzeja kej Branli. Gospodin LeFir je jedan od nosilaca ideje o koncepciji Muzeja kej Branli, posvećenog umetnostima Afrike, Azije, Okeanije, Amerike. Kroz predavanje će se osvrnuti na pitanja drugosti, kao i vanevropske umetnosti u kontekstu Muzeja.


(19.30h) Otvaranje izložbe "Tragovi/Traces, Call&Response", na kojoj će biti izloženi plakati iz Muzeja kej Branli, kao i muzički instrumenti iz zbirke Muzeja afričke umetnosti.


Portfolio Muzej afričke umetnosti


 


Datum objavljivanja: 27.02.2009.