Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kolja Božović: Hronika ateljea

Izložba slika „Hronika ateljea“ Nikole Kolje Božovića biće otvorena u sredu, 10. novembra sa početkom u 19 sati u izložbenom prostoru umetničke inicijative KVART BW, na drugom spratu tržnog centra Galer

 



 


Prema rečima Ane Kršljanin istoričarke umetnosti i autorke teksta za katalog ove izložbe, radovi Nikole Kolje Božovića teže spajanju nespojivog kako u tehničkom tako i u simboličkom smislu čineći eksplozivnu celinu koja puca od iskušavanja granica.



„Za razliku od prethodnih ciklusa Kolje Božovića, radovi predstavljeni na izložbi Hronika ateljea, nisu smišljani ni planirani sa određenom namerom. Svaki rad je poput crtice iz dnevnika, spontan, nastao bez plana i ambicije, iz umetnikove potrebe da uživa u procesu stvaranja. U tom smislu nastali radovi čine seriju jasnog kreativnog pomaka u odnosu na sve prethodne. Nikola Božović se u starijim serijama radova oslanja na sebi svojstvenu tematiku zaodenutu u ruho brzine, konzumerizma, modernosti, tehnologije, industrije i dehumanizacije. To su serije radova inspirisane simbolima moći i široke potrošnje. Hronika ateljea nastavlja sa Božovićevom prepoznatljivom estetikom. Umetnik i ovde kombinuje suprotnosti spajajući humanistički, slikarski nastale elemente sa onim istrgnutim iz popularne kulture nastale industrijskim putem masovne produkcije i štampe... Većina radova su sjajna slika savremenosti, jedinstveni urbani pejzaži na kojima dominira savršenstvo industrijske izvedbe, to su glatki i hladni elipsoidni i aerodinamični elementi gotovo agresivno moderni.“ (iz predgovora za katalog Ana Kršljanin, istoričar umetnosti)



Nikola Kolja Božović (1975) je diplomirao i magistrirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Na istom fakultetu radi kao vanredni profesor. Član je i jedan od osnivača grupe HYPE i Asocijacije Umetnost realnosti. Od 1999. godine izlaže na samostalnim i grupnim izložbama kao i na međunarodnim izložbama i sajmovima savremene umetnosti u Beču, Kelnu i Moskvi.



Dobitnik je velikog broja nagrada među kojima je i stipendije Fondacije Polok – Krasner (2011). Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije. Njegova dela se nalaze u RADIX kolekciji u Beogradu, Muzeju grada Beograda, Borusan kolekciji u Istanbulu, Kolekciji Internacionalnog Bijenala u Pekingu i Vinter Štediša/ Wiener Städtische  umetničke kolekcije.



Izložba se organizuje u okviru programa Umetničke inicijative KvArt Belgrade Waterfront zajedno sa Galerijom ŠTAB i biće otvorena do 20. novembra 2021. godine. Radno vreme galerije je svakog dana od 11 do 21 čas, a ulaz je slobodan.


 



Datum objavljivanja: 08.11.2021.