Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kolekcionar kao kustos

U "Noći muzeja" Arte Galerija u Takovskoj predstaviće neke od reprezentativnijih umetničkih kolekcija u zemlji. Izložba se otvara 16. maja u 18h.


 


Izložba obuhvata radove nastale u periodu od početka 60-ih godina do danas. Zbirke koje će biti predstavljene nastajale su u vreme kada su umetnici, koji su u njima zastupljeni, bili mladi stvaraoci, a danas su najpoznatija imena domaće i svetske scene. Cilj izložbe je postavljanje pitanja o aktuelnom umetničkom tržištu i o umetničkom delu kao investiciji.


"Dela pojedinih autora odabrana su kao reprezenatativna za posebne pojave, grupe i pravce, poput dela Miodraga Protića kao predstavnika Decembarske grupe, prve progresivne i modernistički orijentisane grupe u posleratnoj Srbiji, ali i kao umetnika koji je od tada dosledno razvijao sopstvenu poetiku geometrijske apstrakcije. Na ovu liniju slikarstva geometrijske apstrakcije nastavljaju se i dela Bore Iljovskog, pa i nekih mlađih stvaralaca poput Saše Pančića, dok je druga vrsta apstraktnog slikarstva, više ekspresionističke prirode, predstavljena delom Đorđa Ivačkovića. Jednom kada se izborila za sopstvenu autonomiju, slika je u našoj umetnosti oživela u različitim vidovima koji su nekada pratili savremene tendencije u internacionalnoj umetnosti, kao što je slučaj sa ne-modernističkim varijantama pop-arta koje su ovde prikazane ranim delima Dušana Otaševića i Predraga Neškovića, ili onih vrsta pop-a koje nekada zalaze u područja konceptualnog, a koje su predstavljene delima Damnjana i Bojana Bema. Proto-postmodernističko slikarstvo Mediale predstavljeno je ranim radovima Dada Đurića, Ljube Popovića, Vlade Veličkovića ali i onih autora koji su svoju poetiku crpli iz nasleđa Mediale i fantastičnog slikarstva, poput Miloša Šobajića i Voje Stanića. Konceptualna umetnost, koja hronološki takođe nije kaskala za evropskom i svetskom art scenom, a koja je za izložbu ove prirode posebno zanimljiva kada se ima u vidu njena, često dovođena u pitanje, komercijalnost, zastupljena je ovde delima jednog od njenih najizrazitijih predstavnika u našoj sredini, Raše Todosijevića, ali i Vladana Radovanovića koji na osoben način razvija analizu povezanosti slike, reči i zvuka. „Novu sliku“ osamdesetih i divergentnu scenu devedesetih predstavljaju radovi Čede Vasića, Milete Prodanovića, Marije Dragojlović, Mrđana Bajića, Zdravka Joksimovića, Gordana Nikolića, Selmana Trtovca, Milana Staševića, Dragana Azdejkovića, Aleksandra Cvetkovića i Vladimira Dunjića. Umetnost na prelazu u novi vek prikazana je radovima Uroša Đurića, Đileta Markovića, Biljane Đurđević, Dejana Kaluđerovića i Mihaela Milunovića, od kojih mnogi već imaju mesto u muzejskim ili drugim javnim kolekcijama, a posebno mesto rezervisano je za mlađe stvaraoce, poput Marka Crnobrnje, Andree Ivanović Jakšić, Ivone Pleskonje, Tadije Janičića, Maje Obradović i Ivane Ivković, za koje je posebno značajno prisustvo njihovih dela u zbirkama privatnih kolekcionara." (Odlomak teksta iz kataloga za izložbu "Kolekcionar kao kustos i selektor“" istoričarke umetnosti Ivane Benović)


Pogledaj izložbu


 



Datum objavljivanja: 16.05.2009.