Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kolekcija Vujičić

U petak 19. septembra sa početkom u 20 časova u Galeriji ’73 biće predstavljena izložba slika pod nazivom „Enformel iz kolekcije Vujičić".

 


Vrlo značajno poglavlje srpske i jugoslovenske umetničke scene u drugoj polovini XX veka predstavlja pojava koja se u međunarodnoj i domaćoj kritici, teoriji i istoriji umetnosti podrazumeva pod pojmom enformel. U srpskoj umetnosti enformel se javlja u drugoj polovini pedesetih godina prošlog veka. Kao početni datumi domaćeg enformela navode se izložbe Branislava Protića u Novom Sadu 1959. godine, i Beogradu 1960. godine; Miće Popovića i Vere Božičković Popović u Beogradu takođe 1960. godine; Protića, Zorana Pavlovića, i Vladislava Todorovića, zajedno 1961. godine.


Izložba je rezultat zajedničkog nastojanja Galerije ’73 i Aukcijske kuće "Kolesnikoff" da se prezentuju radovi velikana savremene likovne umetnosti sa naših prostora koji se nalaze u privatnim kolekcijama. Ovom prilikom široj  i stručnoj javnosti predstavićemo radove enformela iz kolekcije Vujičić.


Spisak umetnika čija dela će biti izložena: Jožef Ač, Vera Božičković – Popović, Branko Filipović-Filo, Petar Omčikus, Zoran Pavlović, Mića Popović, Branislav Protić, Vladislav-Šilja Todorović, Živojin-Žika Turinski, Lazar Vozarević.


Izložba će biti otvorena do 25. septembra 2008. godine


 


Datum objavljivanja: 17.09.2008.