Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kolekcija Kalemegdan

Autorka Suna Čehovin pripremila je predmete koji predstavljaju redizajn njene autorske kolekcije suvenira od pre 17 godina, kojom je otvoren Beogradski izlog.

 

I tada se jedna od tri njene kolekcije zvala Kalemegan i bila je inspirisana gravirama Beograda različitih autora - putopisaca koji se čuvaju u Muzeju grada


Vremenom, detalji iz ove prve kolekcije sačuvali su se samo na ambalaži, tj. kesama i papirima za pakovanje kupljenih predmeta, ali u izmenjenom koloritu, čime se izgubila osnovna ideja i crno-bela karakteristična grafika.



U želji da sačuva graviru, koja se od samog početka do danas provlači kroz prodajni program Beogradskog izloga postajući njegov zaštitni znak, autorka je pripremila novi - stari program suvenira, apliciran na torbe, kecelje, majice, rance, blokove, kišobrane, fascikle, podmetače za kompjuterske miševe, magnete... i nazvala ga je, kako drugačije, nego opet Kalemegdan.



Pošto je istorija Beograda vezana za istoriju njegovog vojnog utvrđenja koje se nalazi iznad ušća Save u Dunav, autorka je odabrala baš fragmente zidina i natpise s pomenutih gravira i tehnikom kolaža predstavila razne istorijske periode. Nazivi reka, delovi tvrđave, grada… koji su se menjali tokom istorije, kao i grafički fragmenti sa starih bakropisa, simbolizuju vitalnost, a boje crna, bela i crvena, jaku energiju koju grad ima.


Kulturni centar Beograda


 


 



Datum objavljivanja: 22.05.2008.