Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

KOLEKCIJA DECENIJA

Otvaranje izložbe KOLEKCIJA DECENIJA - Duša trpi bol postojanja u nesigurnom svetu sigurnost sanja (Brigita Međo) Muzej u Smederevu, 6. april, 2021. – 23. maj, 2021. Otvaranje: utorak, 6.april, 2021.


 


Gradska galerija savremene umetnosti Smederevo i Muzej u Smederevu vas povodom otvaranja izložbene sezone za 2021. godinu pozivaju na otaranje izložbe KOLEKCIJA DECENIJA. Izložba i istraživački rad Kolekcija decenija temelje se na umetničkim radovima iz Kolekcije Oktobarski salon i ovaj put se realizuju u saradnji sa Gradskom galerijom savremene umetnosti i kustoskinjom Natašom Radosavljević Kuzmanović. Izložbu su osmislili Zorana Đaković Minniti i Siniša Ilić.



 



Umetnice i umetnici: Biljana Đurđević, Nina Ivanović, Siniša Ilić, Žolt Kovač, Neda Kovinić, Karsten Konrad, Milorad Mladenović, Dragoljub Raša Todosijević, Milica Tomić, Škart + NEpraktične žeNE (Brigita Međo)



 



Prostorno i tematski izložba je koncipirana oko pitanja načina i uslova u kojima gledamo i pratimo likovnu umetnost ali i mogućnosti njenog izlaganja u doba pandemije, u otežanim uslovima rada sa kojima se i dalje suočavamo. Radovi prikazani na ovoj izložbi mogu da sugerišu odnose i imaginaciju koji nastaju između enterijera i eksterijera, institucija, privatnih i javnih prostora, rada i slobodnog vremena. Reagujući na samu arhitekturu muzeja u aktivne prostore izložbe uključeni su lapidarijum i prostori izvan same galerije, koji se ne koriste standardno kao izlagački. Takvim postupkom, uvođenjem šireg prostornog okvira u postavku, omogućujemo više persepktiva gledanja i ispitujemo pojam distance, koji u ovom slučaju može da bude pozicija iz koje se drugačije i iz različitih uglova sagledavaju umetnički radovi i prostorna dramatugija izložbe, galerije ali i samog muzeja.



 



Kolekcija Oktobarski salon osnovana je 2012. godine na osnovu poklona umetnica i umetnika koji su izlagali na međunarodnim izdanjima izložbe Oktobarski salon, od 2004. godine, a na inicijativu Kulturnog centra Beograda. Najveći deo Kolekcije dobio je svojstvo pokretnog kulturnog dobra, a 153 umetnička dela ukupno 104 umetnice, umetnika i umetničkih grupa nalaze se u jedinstvenom informacionom sistemu za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stavralaštva. Kolekcija nastavlja da raste zahvaljujući poklonima i otkupima.



 



U skladu sa odlukama Kriznog štaba o uvođenju mera zaštite za suzbijanje zarazne bolesti Covid – 19, neće biti zvaničnog otvaranja izložbe, ali će posetioci moći da pogledaju izložbu 6.4.2021. od 12 do 17 časova. Narednim danima Muzej će biti otvoren za posetioce od 8 do 17 časova i vikendom od 10 do 15 časova.


 



Datum objavljivanja: 02.04.2021.