Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kolekcija decenija

Galerija Milorada Bate Mihailovića, Žarka Zrenjanina 1, Pančevo, četvrtak 21. februara u 19 časova. U okviru otvaranja biće izveden performans Anike Strem, koji je prvi put izveden na otvaranju 53. Oktobarskog salona 2012. godine. Performans izvodi Marija Opsenica.

Foto: Siniša Ilić, Prelazak u zbilju (kadar iz videa) foto Milutin Marković, na fotografijama Nataša Markovć, Dušan Barbarić i Vladislava Đorđević, 2018.



 


 


KOLEKCIJA DECENIJA

21.2 – 8.3.2019.

 

Kustosko-umetničko istraživanje

Umetnici: Siniša Ilić, Ansi Kasitoni, Karsten Konrad, Nadežda Novičić, Olivera Parlić, Dubravka Sekulić, LJubica Cuca Sokić, Anika Strem...

Autori istraživanja: Zorana Đaković Minniti, kustoskinja i Siniša Ilić, umetnik. U saradnji sa Ivanom Markez Filipović, urednicom programa vizuelnih umetnosti i kolekcijom Kulturnog centra Pančeva.

 

 

Kolekcija decenija je jedan mogući metod rada i pristupa kuriranju Kolekcije, koja kroz izbor radova notira pitanja o kojima bi trebalo razmišljati i diskutovati kada je reč o kolekcijama, pronalazi i/ili uspostavlja veze između različitih formata i struktura, pravi jednu moguću arhivsku građu za dalja istraživanja i pronalazi veze sa određenim kontekstima i okruženjima u kojima radi.

 

Reč je o seriji izložbi koje se razvijaju oko kustosko-umetničkog istraživanja koje je pošlo od umetničke Kolekcije Oktobarski salon, formirane oko istoimene likovne manifestacije. U kom pravcu bi Kolekcija Oktobarski salon mogla dalje da se razvija i koja bi mogla biti njena pozicija na lokalnoj i internacionalnoj sceni, nakon što je 2018. godine i zvanično dobila svojstvo kulturnog dobra.

 

Kolekcija decenija je imala svoje prvo izdanje kroz izložbu u Prostoru za suvremenu umjetnost Apoteka u Vodnjanu u okiru programa This is (not) a Museum na poziv kustoskinje Branke Benčić i tom prilikom su bili prikazani radovi Ansija Kasitonija, Anike Strem i Dubravke Sekulić iz Kolekcije Oktobarski salon, slika LJubice Cuce Sokić iz Kolekcije Kulturnog centra Beograd i rad Siniše Ilića, Prelazak u zbilju posebno produciran za potrebe istraživanja.

 

S obzirom da je reč o modularnom projektu koji nikada nije sasvim isti i menja se u odnosu na uslove i kontekst u kojem se realizuju izložbe, u Galeriji Milorada Bate Mihailovića u Pančevu pored gore pomenutih autora, biće prikazani radovi Olivere Parlić i Karstena Konrada iz Kolekcije Oktobarski salon, ali i nekoliko tapiserija Nadežde Novičić, koja je u periodu između 1968. i 1987. izlagala na izložbama Oktobarskih salona, a deo su Kolekcije Kulturnog centra Panečevo.

 

 

Realizacija: Kulturni centar Beograda i Kulturni centar Pančeva


 



Datum objavljivanja: 18.02.2019.