Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kolekcija Ambasade Španije

Ambasador Španije, don Hose Rijera Sikijer, ustupio je galeriji Instituta Servantes niz izuzetno vrednih slika iz svoje privatne kolekcije kao i kolekcije fonda Ambasade Španije u Beogradu. Između ostalih, biće izložena i dela Miroa, Tapijesa, Kanalesa i Barhole.

 


Huan Bartola (1919) pripada španskim ekspresionistima. Nakon završenih studija na Akademiji za primenjene umetnosti u Madridu, dobija stipendiju i odlazi u Francusku i Belgiju gde je upoznao radove vrhunskih stvaralaca. Svoj stil je nazvao “kubizam sinhronizovan sa ekspresionizmom”. Godine 1988. osnovan je muzej Huan Bartola sa sedištem u Hihonu. Njegova dela se mogu naći u Muzeju lepih umetnosti u Bilbau, Ovijedu i Muzeju Kraljice Sofije u Madridu. Na izložbi će posetioci imati prilike da vide dve njegove grafike koje nemaju naslov.


Antoni Tapijes (1923) smatra se jednim od najvećih umetnika XX veka. Godine 1948. pokrenuo je prvi posleratni umetnički pokret u Španiji pod nazivom Dau-al-set čiji je glavni lider i vođa bio pesnik Žoan Brosa. Počeo je kao nadrealista, pod uticajem Đoan Mira, ali je kasnije postao apstraktni ekspresionista. Razvio je stil poznat kao Arte povera specifičan po uključivanju neumetničkih elemenata i materijala u slikarstvo. Njegova dela mogu se naći u najznačajnijim svetskim muzejima i galerijama. Na izložbi se može videti njegova grafika "Dijagonala" (Diagonal).


Đoan Miro (Joan Miró) (1893-1983) – katalonski slikar i vajar, nadrealista bio je sušta suprotnost svom zemljaku, Salvadoru Daliju. Stigavši u Pariz, stvara repertoar potpuno novih motiva i znakova, koji predstavljaju specifičan likovni jezik inspirisan formama iz stvarnosti. Predstavljao je konkretne stvari, ali ne onako kako ih je video, već kako ih je osećao, ili kako bi voleo da ih osete posmatrači. Miro je uradio i dva keramička zida s prikazima Sunca i Meseca za s-edište UNESCO-a u Parizu. Posetioci izložbe imaće priliku da vide njegovu grafiku Ma de Proberbis.


Ova izložba će biti otvorena do 18. juna. Ulaz slobodan. Radno vreme galerije je svakog dana od 12 do 20h.


 


Datum objavljivanja: 30.05.2008.