Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kolaži i grafike Rista Antunovića

U utorak, 18. marta u 19. sati u Galeriji SKC Novi Beograd, otvara se samostalna izložba kolaža i grafika autora Rista Antunovića.


 


Risto Antunović (1952) diplomirao je na ALU u Sarajevu, a potom magistrirao na Akademiji likovnih umetnosti u Ljubljani. Član ULUS-a od 1992. Učesnik oko dvesta izložbi u zemlji i inostranstvu.


„Sa kolažem kojim se počinjem baviti eksperimentalno, isecanjem detalja ili fragmenta probnog otiska grafičkog lista, stvaram novu grafičku kompoziciju na kojoj u određenim momentima intervenišem tušem ili kreonom. Oblik, struktura, chiaro-scuro postali su likovna materija kolažiranog lista koji kao višeslojno iščitavanje teksture teške ritmike poprima mitsko značenje. Redefinišući kompoziciju, multiplikujući i fokusirajući izabrane detalje, stvaram po principima kolažiranja, dinamične višeznačne kompozicije, koje ostaju u domenu vlastitog rukopisa i poetike.“ Govoreći o svom radu, Risto dodaje da su mu za nova likovna istraživanja, poslužili upečatljivi simboli - elementi zavičajnog podneblja.


 



Datum objavljivanja: 17.03.2014.