Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kolaži, fotografije i objekti Jelene Micić

U Galeriji SKC Beograd do 21. februara otvorena je samostalna izložba kolaža, objekata i fotografija autorke Jelene Micić.


 


Jelena Micić je diplomirani filolog i filozof Univerziteta u Beogradu, kao i student Akademije likovnih umetnosti u Beču u klasi Silke Otto-Knapp. Organizator je i izlagač na izložbama u zemlji i inostranstvu. Osnivač je neformalne grupe Umetnik. Autor specifičnog senzibiliteta koji svoj rad zasniva na geometrijskoj apstrakciji. Izložba prikazuje tri vizualno slične grupe radova čija je zajednička odlika metodologija izrade. Različite forme kolaža sa posebnim naglaskom na precizno definisanom obliku i boji karakterišu svaku od izloženih grupe radova.

Nezavisno od tehnike i materijala koje koristi, karakteristična je forma i koloristički odabir. Bilo da je u pitanju instalacija ili fotografija, kolaž ili kadriranje postojeće scene, prepoznaje se interesovanje za apstraktnu formu sa precizno definisanim odnosom površina, boje i oblika. Vizuelno slične grupe radova nastale su kako od formiranih, tako i upotrebom već postojećih, obično prethodno neiskorišćenih delova. Ponovna upotreba elemenata odvija se i na nivou upotrebe delova sopstvenih radova. Nesklad između striktne forme i materijala iz svakodnevnog života (šperploča, kolaž papir, lak za nokte, drvene kocke) daje jedinstvenu dimenziju ovim radovima. Delovi korišćeni za kolažiranje su, zapravo, pronađeni, prethodno određeni oblici kolaž papira koje su ranije, u detinjstvu, oblikovali brat i sestra autora, kao i sam autor.

Šperploča obojena lakom za nokte i obložena kolaž papirom koristi se u nekoliko navrata, pa tako nastaju tri generacije radova, gde je svaka generacija izrađena od odbačenih ostataka prethodne.

Treći deo postavke čine trodimenzionalne slike sačinjene od kutije sa dečjim drvenim kockama.


 



Datum objavljivanja: 05.02.2014.