Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Klavdij Sluban: Deset godina fotografije u zatvoru

U utorak, 9. novembra u 12 časova u KC Reks, Jevrejska 16, održaće se prezentacija projekta i video rada "Deset godina fotografije u zatvoru", autora, Klavidija Slubana.

 


Dobitnik nagrade Niépce (2000) i nagrade Leica (2004), Klavdij Sluban je francuski fotograf slovenačkog porekla koji živi u Parizu. Sluban je naučio da koristi nijanse crno-bele fotografije pod vođstvom Žorža Fevra. Iako magistar anglo-američke književnosti, u potpunosti se posvetio fotografiji. Njegove poetične crno-bele fotografije su slavljene širom sveta. Slubanova brojna fotografska putovanja prožeta su odlomcima iz književnosti iz dela Beketa i Miltona, lišena osećaja egzotičnosti i senzacionalizma. Slike pejzaža Crnog mora, Kariba, Balkana i Rusije se mogu čitati kao odlomci u sveobuhvatnoj i strpljivoj studiji stvarnosti.




Poslednjih 10 godina, Sluban je vodio fotografske radionice za maloletne prestupnike u zatvorima. Prvobitno nastale u Francuskoj, u zatvoru Fleri-Merozi uz podršku Anrija Kartije Bresona, Marka Riboa i Vilijema Klajna, ove radionice su zaživele i u kazneno-popravnim ustanovama i zatvorima u čitavoj istočnoj Evropi, bivšem SSSR-u, zemljama bivše Jugoslavije, u Juznoafričkoj Republici  i od nedavno, u Irskoj.




Više informacija o umetniku možete pronaći na www.sluban.com.




Slubanov video rad biće prikazan na ovogodišnjem festivalu SLOBODNA ZONA, u četvrtak, 9. novembra u Muzeju Jugoslovenske Kinoteke i u sredu, 10. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

http://www.freezonebelgrade.org/cms/item/festival/sr/2010/program.html


 


Datum objavljivanja: 08.11.2010.