Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Klaudija Šarić Marić: Od nebrige do brige

Otvaranje izložbe „Od nebrige do brige“ umetnice Klaudije Šarić Marić u galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica u četvrtak 6. aprila, 2023. godine u 18 h.
Izložba je otvorena do 21. aprila 2023. godine.







Izložba radova Klaudije Šarić-Marić, slikarke-restauratorke, se bazira na dva segmenta. Prvi segment izložbe su restauratorsko-konzervatorske intervencije, a drugi su predmeti koje autorka izrađuje od suvetikve.



Publika će biti u prilici da vidi kroz fotodokumentaciju izvedenih restauratorsko-konzervatorskih intervencija, kako se od zanemarenih, oštećenih i neprepoznitljivih slika dostiže ponovni sjaj i vrednost likovnih dela poznatih i nepoznatih autora. Pomoću formiranih QR kodova, publika će moći da vidi dodatnu fotodokumentaciju kao i dokumentaciju u PDF formatu na engleskom jeziku.



U istom smislu obnove i davanja nove upotrebne vrednosti publika će moći da pogleda raznovrsne predmete izrađene od suve tikve. Ova biljka se na našem podneblju, u prošlim vremenima višenamenski koristila. Danas se ona koristi najčešće samo kao dekoracija u restoranima domaće kuhinje, dok sa majstorskom obradom i praktičnim dizajnom ove autorke, tikva doživljava renesansu. Pomoću formiranih QR kodova publika će moći da vidi fotografije i video zapise obrade tikve i izgled predmeta van galerijskog prostora.







Klaudia Šarić Marić diplomirala je kao slikar- restaurator na Akademiji Srpske pravoslavne crkve. Član je ULUPUDS-a od 2004. godine i  stalni član neformalnog udruženja NeptunKujna







Izložbe:



Luminoart (umetnost podržana svetlom), po karakterizaciji K.Bogdanovića, 2001.g



Revija nakita izrađenih od tikve kao osnovnog materijala, dani dizajna-Šourum, Kolarčeva, Beograd, 2002.g



Oslikana Uskršnja jaja, galerija „Politike“, 2002.g



Luminoart, mala galerija Vojske, Beograd, 2005.g



Restauracija i konzervacija likovnih dela, dokumentacija radova „Akt“ L.Đorđević, „Sv.



Nikola“, nepoznat autor 19.v, galerija biblioteke „Miljković“, Beograd, 2006.g



Slike na staklu, Senjak, privatna galerija, 2008.g



Uskršnja jaja, galerija KC Rakovica, 2010.g



Performans, butoh ples-telesna umetnost, 2016-2022.g Beograd, Niš, Rudnik, Zagreb…


 


Datum objavljivanja: 03.04.2023.