Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kiril Kutlik - Srpska crtačka i slikarska škola

U sredu 12. novembra u 12h u Prodajnoj galeriji Beograd biće održana konferencija za štampu povodom izložbe Kiril Kutlik - Srpska crtačka i slikarska škola.

 


Na konferenciji će govoriti Zdravko Vučinic, autor izložbe, istoričar umetnosti i Iva Pasternakova, doktorant Katedre za likovno vaspitanje Pedagoškog fakulteta u Bratislavi i  potomak K. Kutlika, iz Slovačke. Ovu izuzetno značajnu međunarodnu izložbu otvoriće ambasador Republike Slovačke, gospodin Igor Furđik u četvrtak 13. novembra u 19h.


Autor Izložbe, Zdravko Vučinić ovom postavkom želi da ukaže pažnju na sistemske početke slikarske i umetničke edukacije u Srbiji. Crtačka i slikarska škola Kirila Kutlika, otvorena 1895.g. u Ulici Kosančićev venac, koju su nakon pet godina kao model preuzeli Beta i Rista Vukanović, odigrala je pionirsku ulogu u razvoju našeg slikarstva. Izložba, nakon više od sto godina od osnivanja škole, pokušava da ukaže na značaj ove ustanove i neke manje poznate aspekte njenog razvoja. U ovoj jedinstvenoj postavci nalaze se dela nekih od najuglednijih srpskih slikara prve polovine dvadesetog veka poput:  Nadežde Petrović, Koste Milićevića, Milana Milovanovića, Dragomira Glišića, Ljubomira Ivanovića i drugih.


Portfolio Prodajna galerija


 


Datum objavljivanja: 11.11.2008.