Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

King Kong o Miliji Beliću

Posebna počast ukazana je srpskom umetniku Miliji Beliću u najnovijem prolećnom broju belgijskog avangardističkog kulturnog magazina KING KONG, koji je imao promociju pre nekoliko dana u valonskoj prestonici Namuru.


 


Osim što Belićeva slika „Pointe“ krasi naslovnu stranu šestomesečnog magazina, još četiri unutrašnje strane posvećene su radu ovog našeg priznatog umetnika koji poslednjih godina sve više stiče svetsku reputaciju.



Kao i prethodni, i ovaj broj magazina je tematskog karaktera i ima za temu „binarnost“ u svim domenima (nauka, kultura, umetnost), tako da su odabrani i objavljeni radovi Milije Belića sa ovom tematikom, koja je već dugo jedna od njegovih osnovnih preokupacija. Reprodukcije slika i skulptura su propraćene sa nekoliko kratkih refleksija srpskog stvaraoca i teoretičara umetnosti na temu binarnosti pod naslovom „Metafizika dvojnosti“.



“Prelazak sa jedan na dva, prosto umnožavanje jedinstva, već je prvi korak ka kompleksnosti i raznolikosti sveta, čin koji prekida nepromenljivost i zamenjuje je mobilnošću. Čim se pojavi broj dva, pojavljuje se i sva beskonačnost brojeva. Spajanjem sa samim sobom, svojom reprodukcijom ili množenjem, stvara se prirodni niz brojeva, aritmetički ili geometrijski. Bilateralna simetrija je fundamentalna, primordijalna i pretežna za morfologiju živih bića”, napominje Belić u svom tekstu. Uz prilog je data i kratka biografija umetnika.


 



Datum objavljivanja: 10.06.2019.