Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kinetika

Trinaesta međunarodna izložba projekta „Kinetika“ srpskog multimedijalnog umetnika Milije Belića, održaće se u galeriji Kunstraum Stoffen u Nemačkoj, specijalizovanoj za konkretnu i kinetičku umetnost, od 24. jula do 22. avgusta 2021.


 


Pored Belića, koji je inicijator, izlagač i komesar izložbe, projekat okuplja još dvadeset afirmisanih umetnika iz četrnaest zemalja (Nemačka, Francuska, Srbija, Ekvador, Irska, Italija, Japan, Holandija, Austrija, Slovačka, Švajcarska, Češka, Mađarska, Venecuela) i već je bio predstavljen sa uspehom u više evropskih gradova tokom poslednje četiri godine : Parizu, Budimpešti, Kranju, Minhenu, Bazelu, Hamburgu, Beču, Novigradu. Ovo je jedinstveni slučaj da kustoski projekat jednog srpskog umetnika bude prihvaćen sa ovakvim uspehom i postigne reputaciju u međunarodnim okvirima.



Kinetička umetnost, sa svojim istorijskim protagonistima kao što su Vasarely, Soto, Agam, Morellet, Cruz-Diez, Le Parc, Molnar, jedna je od najatraktivnijih pojava u savremenoj umetnosti poslednjih decenija. Belić podseća da su iskustva kubizma, futurizma i apstraktne umetnosti dovela do preokreta u shvatanju savremene umetnosti i uvela na velika vrata pokret i ritam kao glavne teme, koji su tako postali ujedno i neosporni simboli modernosti. Belić vidi kinetičku umetnost, baziranu na geometrijskim premisama, kao verni izraz senzibiliteta vezanog u potpunosti za novu digitalnu eru i njenu sofisticiranu kibernetičku logiku.



Milija Belić je diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a posle toga završio postdiplomske studije u Parizu i doktorirao na pariskoj Sorboni, upravo na temu likovnog ritma, koji čini okosnicu kinetičke umetnosti. Izlagao je na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Autor je više knjiga, na srpskom i na francuskom, iz oblasti teorije umetnosti.



 



M. O.


 



 


Datum objavljivanja: 19.07.2021.