Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kinetička umetnost

Izložba, "Cinétique" (Kinetika), čiji je Milija Belić inicijator i komesar, održava se u Galeriji Abstract Project od 25. oktobra do 4. novembra i okuplja dvadeset umetnika iz deset zemalja, bliskih pokretu Art Cinétique (Kinetička umetnost).


 


Izložba, "Cinétique" (Kinetika), čiji je Belić inicijator i komesar, održava se u Galeriji Abstract Project od 25. oktobra do 4. novembra i okuplja, pored Belića, još dvadeset umetnika iz deset zemalja, bliskih pokretu Art Cinétique (Kinetička umetnost) koji je u žiži interesovanja poslednjih decenija sa svojim protagonistima, među kojima su najpoznatiji Vasarely, Soto, Agam, Morellet, Cruz-Diez, Le Parc ili Molnar. U predgovoru kataloga Belić podseća da je preokret u shvatanju savremene umetnosti nastupio zahvaljajući svesti o nerazdvojivosti prostora i vremena, što je išlo paralelno sa najnovijim naučnim teorijama, i što je u umetnost uvelo na velika vrata, naročito posle iskustva Kubizma, Futurizma i nedvosmislene afirmacije  apstraktne umetnosti, pokret i ritam kao glavne teme, koji su tako postali ujedno i neosporni simboli modernosti. Belić vidi Kinetičku umetnost, baziranu na geometrijskim premisama, kao verni izraz senzibiliteta vezanog u potpunosti za novu digitalnu eru i njenu sofisticiranu kibernetičku logiku.




Istovremeno, Milija Belić će biti zastupljen na ovogodišnjem beogradskom Sajmu knjiga od 22. do 29. oktobra sa svojom najnovijom knjigom eseja "Izazov modernosti" u izdanju Arhipelaga i galerije New Moment. Knjiga rezimira tridesetogodišnje likovno i teorijsko iskustvo autora. Modernost je stalni izazov za Miliju Belića, kako u njegovim radovima, u kojima istrajno i suptilno preispituje iskustva i senzibilitet novog doba, tako i u njegovim esejima u kojima se suočava i sa svojom stvaralačkom avanturom i sa opusima velikih srpskih, evropskih i svetskih umetnika, kaže se u najavi knjige.


 



Datum objavljivanja: 10.10.2017.