Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kevin Džerom Everson: Apstraktni ideal

Kevin Džerom Everson, apstraktni ideal Otvaranje: petak 24. maj 2019. u 19h
Galerija S Od 24. maja do 24. juna 2019. Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad. Kustos: Greg de Kjur (Greg de Cuir Jr) Kustoskinja iz MSUV: Mirjana Dušić

 



 


Nakon hvaljene prezentacije filmskih radova Kevina Džeroma Eversona 2017. godine u galeriji Tejt Modern u Londonu, iscrpnog preseka karijere 2018. u Harvardskom filmskom arhivu i retrospektive u pariskom Centru Pompidu u martu ove godine kao deo festivala Cinéma du réel, ovaj uticajni američki umetnik dolazi, na vrhuncu svoje uspešne karijere, u Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, na samostalnu izložbu svojih radova. Galerijska izložba obuhvata digitalne projekcije, u obliku instalacija, kratkih filmova Kevina Džeroma Eversona snimljenih na 16mm, kao i njegov osmočasovni magnum-opus Park Lanes.



Kevin Džerom Everson jedan je od najznačajnijih i najproduktivnijih filmskih umetnika danas, sa više od 150 filmova i video-radova. Eversonov stil prepoznaje se odmah – u odsustvu stila, u redukciji i pročišćenju stila. Možemo to nazvati  antiestetikom, isticanjem u prvi plan postupaka i detalja iz svakodnevice – ali je najvažnije da Everson konstantno istražuje društvene i kulturne uslove u kojima žive američki crnci u 21. veku.



Izložba se realizuje u saradnji kustosa Greg de Kjura sa Muzejem savremene umetnosti Vojvodine uz svesrdnu pomoć kustoskinje Muzeja Mirjane Dušić, Centra za nove medije_kuda.org iz Novog Sada i uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu. Posebna zahvalnost duguje se Galeriji Endrju Kreps (Andrew Kreps Gallery), Picture Palace Pictures i Trilobite-Arts DAC.



 



http://www.msuv.org/program/2019-05-07-kevin-jerome.php



https://www.facebook.com/events/319565722046646/



 




 


Datum objavljivanja: 13.05.2019.