Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

KEF 9

U REX -u, Jevrejska 16, Beograd, u subotu 29. novembra otvara se 9. Sajam kratke elektronske forme. Na konkurs za ovogodišnji Sajam kratke elektronske forme - KEF 9 prijavilo se više od sto autora, autorki i autorskih grupa.

 


Temu ovogodišnjeg KEFa ('STEK') izabrao je REXov žiri, u sastavu: Dragan Živančević (Katedra za nove likovne medije Akademije umetnosti Novi Sad), Zoe Gudović (Žene na delu, Beograd), Vladan Jeremić (Biro za kulturu i komunikaciju / slobodnakultura.org / Dom omladine, Beograd), Dušan Cvetković (Grupa Čaj Odličan, Niš) i Nebojša Milikić (Kulturni centar Rex, Beograd).

Tema ovogodišnjeg konkursa koncipirana je i artikulisana u prepoznatljivom KEF kodu i žargonu. Tema i sam koncept KEFa otvaraju mogućnosti i apetite za raznovrsne deskriptivne, ispovedne, ironične, političke i, nakon skorašnje eskalacije finansijske krize, ekonomske konotacije. Kao i na dosadašnjim sajmovima, autori i autorke radova ne propustaju priliku da intenzivno proširuju spektar interpretacija i pristupa zadatoj temi, osvetljavajući je sa najrazličitijih pozicija razumevanja i refleksije. Više od sto pristiglih radova obećavaju težak posao za žiri kao i izazov za strpljenje KEF publike.

Ove godine, izložbe/sajmovi KEFa održavaju se istovremeno u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Organizatori izložbi, koji dolaze iz različitih institucionalnih i organizacionih miljea, postaviće i održati izložbu na način za koji misle da je najsvrsishodniji za njihovu sredinu i publiku. U Beogradu, u Kulturnom centru Rex, fokus Sajma KEF 9 biće na formalnoj analizi i komentarisanju radova, procesu koji najčešće ostaje u zapećku - 'steku' ovdašnjih izlagačkih i produkcijskih politika. Svi učesnici organizacije i produkcije izložbe, od autora i autorki radova, do tehničara i ostalog osoblja, koje obično samo pasivno učestvuju u svečanosti otvaranja, biće pozvani da uzmu učešće u diskusijama.

Izložba u REXu otvara se u subotu, 29. novembra u 20h i tada će biti dodeljene nagrade REXovog žirija - tehnička oprema po izboru u vrednosti od 50, 40 i 30 hiljada dinara. Izložba će, kao i one u Nišu i Novom Sadu, trajati još u nedelju, 30. novembra i ponedeljak, 1. decembra, od 12 do 20h, kada će publika moći da nastavi glasanje za najbolji rad i donira sredstva za fond nagrade publike.

Organizacija i produkcija: Kulturni centar Rex


 


Datum objavljivanja: 19.11.2008.