Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kazna za jedno oko

Četvrtak, 1. decembar u 17 sati, Muzej 25. maj – bioskopska sala (ulaz besplatan), specijalna projekcija filma Avenge but One Of My Two Eyes i razgovor sa rediteljem Avijem Mograbijem. Avenge but One Of My Two Eyes (Kazna za jedno oko), Izrael/Francuska, 2005, 100 min

 


U blizini Samsonovog groba, jedna porodica pravi glinene skulpture po scenama iz njegovog života. Jedna žena, koja krvari, pita za dozvolu da pređe kontrolni punkt kako bi sačekala hitnu pomoć, ali oštri glas iz oklopnog vozila je tera. U zoru, na vrhu Mosade, grupi jevrejskih dečaka i devojčica iz Britanije, izdaje se naređenje da zatvore oči i zamisle svoje zarobljene pretke. Vojnici u “Shavei Shomron” punktu presreću reditelja, rukama pokušavaju da mu oduzmu kameru, a onda naglo odlaze. Jedna starica iz Palestine, koja želi da poseti ćerku na drugoj strani “Ograde razdvajanja”, nakon nekoliko sati čekanja pred zatvorenom kapijom, najzad posustaje, želeći da umre. Na drugoj strani u blizini Samsonovog groba okupljaju se mladi jevrejski vernici u kasnim noćnim satima i uz vatru i gitare počinju da plešu i da se mole Samsonu, osvetniku, moćniku, heroju koji je pobio Filistejce. Na desetine palestinskih školaraca stoji pred Ogradom, čekajući da vojska otvori kapiju kao bi mogli da odu kući, ali vojnici stoje, ne otvrajući...



Avenge but One Of My Two Eyes (Kazna za jedno oko), prati tri priče na visinama "El Aksa" Intifade: Masada kult, koji je oživljen sredinom četrdesetih godina dvadesetog veka, preplićući se sa vodećim cionističkom diskursom; ugnjetavanje i držanje pod opsadom palestinskog naroda na okupiranim teritorijama i verski ali i sekularni kult Samsona, zvanog "Samson heroj". Stvarna mesta, vreme i situacije se prepliću i integrišu, predstavljajući realnost Izraela onakvom kakva jeste: komplikovana, nasilna, samoubilačka.



Kao i mnogi od najboljih filmova koji nam stižu sa Bliskog istoka, ovo je dokumentarni film, rediteljev peti po redu. I bas kao i mnogi slični filmovi, podstaknut je osećajem da je Izrael počinio zločin protiv Palestine.

Kazna za jedno oko / Avenge But One of My Two Eyes raspravlja o tom zločinu bolje nego bilo koji izraelski film koji smo imali priliku da vidimo.



Mograbi je, u kinematografskom smislu, inovativan stvaralac. Film Kazna za jedno oko / Avenge But One of My Two Eyes je jedan od velikih esejistički filmova modernog vremena.



U rangu je sa radom jednog od najpromišljenijeg reditelja - esejiste, Krisa Markera. Mograbijev narod u filmu govori hebrejski, titlovan je na engleski jezik, ali takođe, što je neuobičajeno, i na arapski. Za film o dijalogu među ljudima, to je više nego primereno.



 



Festivali: Festival u Kanu - zvanična selekcija, Filmski festival u Njujorku, Nagrada “Amnesty Award” – na festivalu u Roterdamu, “Special Mention” nagrada na festivalu u Marseju, Festival u La Rošelu, “Rencontres de Cinema a Paris – Forum des Images”, Festival “Viennale” u Beču, Flanders Festival u Gentu, Festival u Šefildu, Festival “Nouveau Cinema” u Montrealu, Festival u Vankuveru, “DOCBSAS – u Buenos Airesu, Festival DocLisboa u Lisabonu, Festival dei Popoli u Firenci, Palm Springs festival, “One World Film Festival u Pragu, “It’s all true” u Sao Paolu, festival u Meksiko sitiju, Festival u Durbanu, “Visions du Reel”u Nionu, Festival u Sijetlu, “Amnesty film festival” u amsterdamu, Festival u Lajpcigu, Festival palestinskog filma u Čikagu, Arapski filmski festival u Roterdamu, festivali u Nju Delhiju i Kerali...



Provokatvni dokumentarac.



Jerusalem Post  ...jedan od najpromišljenijih filmova o Izraelsko-Palestinskom konfliktu.



Avi Mograbi - filmografija



2006   Mrs. Goldstein, 9 ’, video



2005   Avenge but one of my two eyes, 100’, 35mm



Details 5,6,7,8,9 & 10,  12’, video



2004   Detail 4, 5 min, video



Details 2&3, 9 min, video



Detail, 8 min, video (Gran Premio Festivala u Bilbau, Nagrada Aprile – Festival u Milanu, Berlinski filmski festival)



2002  August, 72 min, 35 mm, (Peace Film Award – Berlinski filmski festival, Nagrada Best Film – It’s all True

Documentary Festival – Sao Paulo) Wait, It's the soldiers, I'll hang up now., 13 min.



2000  At the back, 32 minute video installation (Hertzelia Museum of Art, Videobrasil – Sau Paulo)



Will you please stop bothering me and my family, 7 min, loop, video instalacija "Is this your baby" - Hakibutz Gallery - Tel aviv



1999  Relief, 5 min, video instalacija (Hertzelia Museum of Art, Pallazo del Papesse – Sienna, Clermont Ferrand)



Happy Birthday Mr. Mograbi, 77 min, 16mm (Runner Up Prize - Yamagata International Documentary Film Festival, Berlinski filmski festival)



1997  How I learned to overcome my fear and love Arik Sharon, 61 min, video (Berlin Festival)



1994  The reconstruction (The Danny Katz murder case), 50 min, video (Israeli Film Institute Award for Best Documentary, Leipzig Documentary Film Festival)



1989  Deportation, 12 min, 16 mm (Cracow Short Film Festival - Silver Dragon Award, Toronto Festival of Festivals



Datum objavljivanja: 29.11.2011.