Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Katarina Radović: O vrelini

U Muzeju afričke umetnosti, Andre Nikolića 14. u četvrtak, 22. decembra, 2011. godine, otvara se samostalna izložba dvogodišnjeg fotografskog projekta autorke Katarine Radović, pod nazivom, "O vrelini".

 


Katarina Radović:  O vrelini




Govore: Katarina Mitrović, kustos Istorijskog muzeja Srbije i Goran Gocić, publicista




Izložba O vrelini predstavlja fotografski zapis o "susretu kultura" obeležen kroz ceremoniju venčanja, prvo u Belgiji, zatim i Burkini Faso. Fotografije Katarine Radović ishod su preispitivanja inače kompleksnog fenomena venčanja u kojem se privatno i lično (zapravo ono najličnije) s jedne strane, i javno koje podrazumeva normirano, kolektivno, ritualno i simoblično s druge, sudaraju u svojim krajnostima i ambivalentnosti kreiranih odnosa.



"Inicijalni grč ljubavi kao po pravilu pronalazi svoju inspiraciju u nečemu nepoznatom; biranjem partnera iz drugih kultura, ... vezujemo se za vrednosti koje nedostaju u našoj kulturi. Zaljubljujemo se u drugog, idealnog, jer želimo da pobegnemo od sopstvenih manjkavosti i nesigurnosti. Stoga se možda čini najlakše i najlogičnije zaljubiti se u nekoga ko nam je potpuno stran, ničim određen, o kome i o čijoj tradiciji i kulturi ne znamo baš ništa."

Katarina Radović


 


Datum objavljivanja: 19.12.2011.