Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Katarina Radović: O ljubavi i morskom prasetu

Samostalna izložba fotografija autorke Katarine Radović, pod nazivom, "O ljubavi i morskom prasetu", otvara se u ponedeljak, 27. novembra u 19. časova u Galerija REMONT, Maršala Birjuzova 7.




Izložba fotografija kombinovanih sa kratkim tekstovima, pod nazivom O ljubavi i morskom prasetu, sastoji se iz tri celine koje povezuje tema ljubavi: „Da li verujete u pravu ljubav?“ (2015), „Veterani“ (2017) i „Šta se dogodilo sa morskim prasetom?“ (2017).

Autorka nudi jedan psiholološko-antropološki presek od ‘prave’ ljubavne priče u formi tradicionalnog braka koji opstaje pedeset ili više godina, do primera ‘moderne’ ljubavi krunisane anegdotom o jednoj – čak kreativnoj – preljubi izvučenoj iz ličnog iskustva.



Ovim celinama, ona nastavlja da kroz svoj rad, naizgled površno i uz dozu humora, produbljuje ulogu portretne fotografije na nivou širokog raspona nijansi međuljudskih odnosa, komunikacije i iskazivanja intimnih misli i unutrašnjih komešanja. Ovoga puta Katarina ispituje mehanizme uporednog čitanja reči i slike, narušene granice između javnog i intimnog, i lajtmotiv traganja za ‘istinom’ koji prožima čitavu izložbu.



Ova beskompromisna kombinacija slika i tekstova u okviru čitave izložbe gradi jednu koherentnu vizuelnu zbirku malih, a zapravo ogromnih ljudskih priča, koje učvršćuju poziciju ove autorke kao posvećenog savremenog vizuelnog mislioca ne samo o temama međuljudskih odnosa, već i o nevidljivom i naizgled banalnom u okviru ovih odnosa, o neuhvaćenom, nekadriranom i neizrečenom… Reč je o jednom konstantnom pogledu iskosa.

 


 


Datum objavljivanja: 23.11.2017.