Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Katalog sitnica Ane Mitrović

Otvaranje izložbe slika Ane Mitrovic "Katalog sitnica" u utorak 4. novembra u 19h u Galeriji Kolarčeve zadužbine. Izložba traje do 28. novembra. Radno vreme galerije svakog dana od 10 do 20 sati (sem nedelje).

 


" Na ovom mestu posvetićemo se samo dominantnoj seriji radova Ane Mitrović, oko koje se, manje ili više jasno, tematski ili vizuelno, grupišu sve ostale slike izložene na njenoj magistarskoj izložbi. Taj poveliki korpus radova, koji se kreću na samoj granici apstraktnog slikarstva, ipak je objedinjen nekom vrstom teme, skrivene u prilično udaljenoj pozadini trenutaka njihovog nastanka. Slike su nastajale na osnovu ciklusa fotografija koji se bavi jednim kratkim vremenskim intervalom, produžavajući, pojačavajući i materijalizujući ga, u beskrajnom variranju prečišćene slikarske potrebe za bojom.

Na fotografijama su prisutna tri aktera: mreža od trske koja leti štiti terasu od sunca, kapi kiše koje su na njoj ostale posle letnjeg pljuska i, u polurazgovetnom stanju, svet iza mreže. Mreža slobodno visi u prostoru, ne sugerišući ničim svoje granice. Ona nije ni nalik prozoru. Njena funkcija nije da otkrije, nego da sakrije stvari iza sebe. Vodena stihija je uprkos svom elementalnom karakteru, neplanirano, napravila događaj od ovog prizora. Dobijen je dvostruki preokret: artefakt, koji ima svoju upotrebnu vrednost, pretvoren je u neodređenu materiju bez oblika koja više skriva, nego što pokazuje. Sa druge strane, bezoblični element je, kroz poigravanje (sopstvenim) kapima, primoran da postane jedini mogući akter događaja... No sve to bi verovatno ostalo nedovoljno inspirativno za autorku da se, u pozadini ove neobične i nenametljive predstave, nije pomaljao treći, najvažniji, akter događaja. Pojavljivao se i svet...

Aktere događaja, slikarka je: demontirala, zatim ih uzela pomno u razmatranje, i, iz početka pažljivo, sastavljala u beskonačnom nizu promišljenih, ali izuzetno tananih, slikarskih operacija. Operacija sa nevidljivim šavovima... Šta je dobijeno kao rezultat ovog složenog postupka? Kao što je rečeno, umetnost na granici apstrakcije. Ali do ove granice se nije stiglo u cilju uobičajenog poigravanja sa problematikom njenog prelaženja. Ona sama se nametnula kao tema, u onom trenutku kada je izabran motiv koji dira upravo u doživljaj granice. Planski ili neplanski određene granice. Kada se to desilo, Ana je, zapravo, odlučila da slika granicu koja određuje naše saznanje „spoljašnjeg“ sveta. Da označi onaj čudni polupropustljivi „materijal“ koji stoji na razgraničenjima raznih ljudskih prostora: psihičkog, porodičnog, socijalnog, urbanog, nacionalnog... Znači zastala je, na upitni način, na samoj granici. Niti unutar, niti izvan nje.

Izražajna sredstva su se sama prilagodila. Pokušavalo se i veristički, ali nije išlo. Slikane su trske, pa kapi, pa svet, u raznim varijacijama, koje su se, htela to autorka ili ne, uporno kretale po samoj granici apstrakcije. Po granici razlučivosti. Tema kao da je sama odredila način na koji će biti simbolički obrađena. Ne dešava se to često u svetu označavanja. To su obično čisto ljudske stvari. Ili pak nisu... Znamo da nije lako govoriti o tom teško pristupačnom svetu ljudskih granica. Vidljivom iz dva – neuskladiva ugla: od spolja i iznutra. Teško pristupačnom, ali, ako je sudeći po našoj autorki, nimalo opskurnom mestu. Čak veoma optimističnom. Čini se da Ana veruje da će se nešto dobro i važno desiti na tom mestu. Njena umetnost je vedra i staložena, u očekivanju takvog događaja."


Todor Mitrović


Ana Mitrović je rođena  u Pančevu 1974.godine. Diplomirala  na Fakultetu likovnih umetnosti oktobra 2001. godine. Ovom izložbom završava magistarske studije na istom fakultetu, u klasi profesora Gordana Nikolića.

Grupne izložbe:

Jesenja izložba, 2005.god

Prolećna izložba, 2006.god

Jesenja izložba, 2006.god

Samostalne izložbe:

Izložba crteža, Umetnička galerija "Stara kapetanija", Zemun, 2004. god.


 


Datum objavljivanja: 03.11.2008.