Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

K.A.T. Multimedijalna platforma savremene ženske umetnosti, teorije i aktivizma

K.A.T. Multimedijalna platforma savremene ženske umetnosti, teorije i aktivizma
Novi Sad, 19. novembar – 1. decembar 2018.

 



 


Pozivamo Vas na kustosko vođenje Dejana Vasića kroz izložbu Performans, performativnost i dokument u subotu, 24. novembra, u 14 časova, u Galeriji SULUV u okviru K.A.T. Multimedijalne platforme savremene ženske umetnosti, teorije i aktivizma.



 



Nakon stručnog vođenja program ovogodišnje K.A.T. platforme nastaviće se u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (Dunavska br. 37, Novi Sad):



 



Konferencija: Politike tela u savremenoj umetnosti vol.2



16:00 – Razgovor sa umetnicom – Lana Čmajčanin, moderacija: Dejan Vasić



 



Umetnička praksa Lane Čmajčanin referiše na istorijsku i geografsku specifičnost mesta, politički okvir, ratna zbivanja i posleratnu situaciju u Bosni i Hercegovini, i šire adresira probleme geoplitičkog mapiranja. Njenu kros-disciplinarnu umetničku praksu čine video radovi, prostorne i zvučne instalacije, koje se bave pitanjem trauma rata i migracija, sa namerom prevođenja i prenošenja lokalnih stvarnosti i iskustva u univerzalne kodove. Lana Čmajčanin je magistrirala na Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu, a trenutno je na doktorskim studijama na Akademiji likovnih umetnosti u Beču.



www.lanacmajcanin.com



 



17:00 – Performans: Danica Bićanić „Ljubavni isečci za Dženesis Pi-Oridž Brejera“



 



"Ljubavni isečci za Dženesis Pi-Oridž Brejera” je performans koji je posvećen jednom od najvećih andergraund multimedijalnih umetnika - Dženesis Pi-Oridž Brejeru (Genesis P-Orridge Breyer). Koncipirajući performans kao omaž, autorka citira određene delove iz opusa pomenutog umetnika kroz različite lične interpretacije. Na taj način se konceptualno i kontekstualno nadovezuje na njegov rad i ideje o čoveku, telu, društvu i ljubavi.



Danica Bićanić rođena je 1985. godine u Novom Sadu. Master studije vajarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu završila je 2010. godine u klasi prof. Gordane Kaljalović. Aktivno izlaže i izvodi performanse od 2006. godine. Imala je osam samostalnih i više grupnih izložbi i drugih nastupa u zemlji i inostranstvu (Rumunija, Bosna i Hercegovina, Velika Britanija, SAD, Bugarska, Rusija, Grčka, Austrija, Hrvatska). Dobitnica je nekoliko nagrada za umetnički rad. Trenutno je na doktorskim studijama likovnih umetnosti na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.



 



www.danicabicanic.blogspot.com



 



17:30 – Predavanje – performans: Femkanje „Glas iz zvucnika“



 



Tokom proteklih godina, Femkanje je kao podkast izgradilo obimnu arhivu snimljenih razgovora sa mnoštvom različitih aktera/ki kulturne scene Srbije, ex-YU regiona i Evrope. Bojana Knežević i Katarina Petrović koristeći ove materijale stvaraju lecture performance baziran na premisi da su prostor glasa, umetnosti i radija intrinsično povezani. Tretirajući postavku kao radijski studio i glas kao osnovno sredstvo, ova participativna radio emisija istražuje agenciju i domet zvuka i govora u domenu (nezavisnog) radija. Pubika je pozvana da učestvuje, upada i prekine tok odnosno da reaguje i poremeti utvrdjen odnos autora i publike u izvedbi rad(ij)a.



Femkanje je podkast, umetnički i medijski projekat, posvećen savremenoj umetnosti i kulturi u Srbiji, ex-YU regionu i Evropi. Pokrenut je u Beogradu 2013-te godine, od strane umetnica - Bojane S. Kneževič i Katarine Petrović koje dele zajedničko interesovanje za radio. Stavljajći poseban akcenat na modele nezavisne produkcije i samo-organizacije u savremenoj kulturi, kao i na medijsku vidljivost i rodnu ravnopravnost u reprezentaciji njenih akterki/a, Femkanje predstavlja jedini umetnički podkast ovakvog tipa na srpskom jeziku. Kao umetnička/medijska platforma, Femkanje stvara različite umetničke intervencije uključujući instalacije, organizaciju i učešće u javnim diskusijama kao i zvučne kompozicije. Emisije se objavljuju povremeno na srpskom i engleskom jeziku, a celokupna arhiva dostupna je na internetu.



http://femkanje.com



https://www.mixcloud.com/femkanje/



 



 



Izložba ART ili PAKT: Performans, performativnost i dokument



 



Autori koncepta: Andrea Palašti i Dejan Vasić



Kustos: Dejan Vasić



U saradnji sa Verom Kopicl i Silviom Dražić



Umetnice i autorke: Danica Bićanić, Ivana Smiljanić, Lana Čmajčanin, Lala Raščić, Olga Dimitrijević, Tanja Ostojić, Vlasta Delimar.



Umetničke grupe: Doplgenger (Isidora Ilić i Boško Prostran) i Femkanje (Bojana Knežević i Katarina Petrović).



 



Izložba „Performans, performativnost i dokument" sastoji se od izložbe video i foto dokumentacije, performansa, delegiranih performansa, predavanje-performansa, i predstavlja umetnice i umetničke grupe čiji radovi na različite načine odražavaju i dovode u pitanje status ženskog identiteta, te ukazuju na razlike sopstvenog umetničkog iskustva. Njihove dominantne umetničke strategije su provokacija i subverzija postojećeg sveta umetnosti i društva iz rodne prespektive: (de)konstrukcije identiteta; pitanja seksualnosti i ljubavi; klasne i političke pozicije; odnosa državnih, administrativnih i ideoloških aparata prema političkim, ekonomskim i ratnim migracijama; uloge mita i njegove rekontekstualizacije u savremenom društvu; kulturne politike i uređivanja u domu i umetnosti; obećanja i realnih društvenih dometa participativne umetnosti; reprezentacije ženskog tela i uloge žene u socijalističkom društvu; solidarnost i žensko-ženski odnos; odnosa prema promenama društvenog uređenja tokom i nakon revolucije.



Kao centralno mesto izložbe postavili smo performans, koji podrazumeva upotrebu tela kao umetničkog sredstva izražavanja. Telo je tačka ukrštanja socijalnog uređenja i subjekta, predstavljenog u opoziciji spoljašnjeg (javnog i društvenog) i unutrašnjeg (intimnog i privatnog). Upravo telo kao simbol političkog govora i artikulacije erodira ovu opozitnost i oblikuje politiku oslobađanja. Naš stav je na liniji sa feminističkim pristupom da performativnost shvatamo kao otvaranje kritike ka sebi, koja bi bila rezultat direktnijeg kontakta sa publikom, izložbom kao reprezentacijom koja je putem diskurzivnih programa otvorena za medijaciju.



 



 



Ovogodišnji program Multmedijalne platforme K.A.T, posvećen temi ART ili PAKT, održaće se, od 19. novembar do 1. decembra u Novom Sadu. Drugo izdanje K.A.T. platforme savremene ženske umetnosti, teorije i aktivizma predstaviće izložbu savremenih umetnica i umetničkih grupa različitih generacija koje u svom radu artikulišu pitanja političkog, ekonomskog, kulturološkog, javnog i privatnog položaja žena.



 



Feminizam kao politička ideologija osvojio je za ženu status političkog subjekta i pružio joj mogućnost učešća i odlučivanja u polju političkog. Ali feministička politika ne interveniše samo u polju politike u strogom smislu, nego je reorganizovala i različita područja znanja i teorijskog promišljanja. Ne manje bitno, ona je uzdrmala i redefinisala polje umetnosti. Od političkog i socijalnog pokreta, feminizam je prerastao u jednu teorijsku perspektivu koja sa svoje strane postaje referentno područje za produkciju i recepciju različitih umetničkih praksi.



 



Umetnost nadahnuta teorijom i praksom feminizma baštini njegov subverzivni potencijal i nalog da propituje i dovodi u pitanje važeće kanone i obrasce ponašanja, mišljenja i umetničkog delovanja, a time i aktuelne strukture moći koje ih propisuju i podržavaju. Otud je za tu umetnost dilema ART ili PAKT uvek aktuelna i sudbinska.



 



U okviru programa K.A.T. platforme biće organizovana i konferencija Politike tela u savremenoj umetničkoj praksi, koju čine predavanja i dva tematska bloka Na granici umetnosti i politike i Žensko kulturno nasleđe – modeli čuvanja i prezentacije. Pored izložbe i konferencije u okviru programa biće organizovane i promocije knjiga: Milica Miletić Tomić- Pouke i polemike i Leksikon Tanja Ostojić, kao i razgovori sa umetnicama i radionice.



 



Multimedijalna platforma K.A.T. deo je projekta „Novi Sad – evropska prestonica kulture“.



 



Program K.A.T. 2018. finansijski su podržali: Fondacija 2021, Pokrajinski sekretarijat za kulturu javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, i Uprava za kulturu grada Novog Sada.



 



Podršku u realizaciji programa K.A.T. 2018. pružili su: SULUV, Mali likovni salon KCNS, MSUV, Galerija Matice srpske i Skupština APV.



 



Program:



 



19. novembar



 



Galerija Mali likovni salon



12:00 Performans: Vlasta Delimar - Pravo na orgazam posle šesdesete



 



Galerija SULUV (Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine)



 



19:00 Otvaranje izložbe: Performans, performativnost i dokument



Autori koncepta: Andrea Palašti i Dejan Vasić



Kustos: Dejan Vasić



Umetnice i autorke: Danica Bićanić, Ivana Smiljanić, Lana Čmajčanin, Lala Raščić, Olga Dimitrijević, Tanja Ostojić, Vlasta Delimar;



umetničke grupe: Doplgenger (Isidora Ilić i Boško Prostran) i Femkanje (Bojana Knežević i Katarina Petrović).



 



20. novembar



Galerija Matice srpske



Konferencija: Politike tela u savremenoj umetnosti vol.1



17:00 – Ivana Smiljanić, predstavljanje umetnice: Telo i performativnost u fotografiji, videu, crtežu i instalaciji na primerima rada Ivane Smiljanić.



18:00 – Vlasta Delimar – predavanje Uspješno starenje,



projekcija video rada Magda ide na sladoled



 



Hol MSUV (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)



20:00 – Olga Dimitrijević – „Ja često sanjam revoluciju“ (scensko čitanje)



 



24. novembar



 



SULUV



14:00



Dejan Vasić



Kustosko vođenje kroz izložbu Performans, performativnost i dokument



 



MSUV- kino sala



Konferencija: Politike tela u savremenoj umetnosti vol.2



16:00 – Razgovor sa umetnicom – Lana Čmajčanin



17:00 – Performans: Danica Bićanić Ljubavni isečci za Dženesis Pi-Oridž Brejera



17:30 – Predavanje – performans: Femkanje Glas iz zvucnika



 



 



 



26. novembar



Skupština APV- MALA SALA



 



11:00 - Promocija knjige „ Milica Miletić Tomić - Pouke i polemike“ , priredila Vera Kopicl ( SFO (Re)konekcija, Novi Sad, 2017)



Učesnice: Maja Sedlarević, predsednica Ženske parlamentarne mreže i Vera Kopicl, priređivačica



 



27.11.2018.



 



10:00 -Dečija soba, Galerija Matice srpske



 



Radionica : Blistavi žeNSki umovi, Dečji kulturni centar



moderatorka Severina Prostran Miletić



 



 



28. novembar



Galerija Matice srpske



 



Konferencija: Politike tela u savremenoj umetničkoj praksi vol.3



17:00 - Na granici umetnosti i politike



Učesnice: Vladislava Gordić Petković



Postjugoslovenska ženska proza: tela i teritorije u prozi Mire Otašević i Daše Drndić



 



Milesa Milinković



Feministička umetnost invalidnosti: (promena) perspektive o (ženskom) Telu sa invaliditetom



 



Maja Sedlarević



Pravo na abortus – inspiracija crkvi i državi za ograničenja i zabrane, ženama i umetnosti za slobodu i bunt



 



Sonja Jankov



Političnost performativnosti u umetnosti



 



Radionica SŠ „Svetozar Miletić“- Ukus kulture



 



18:30 - Žensko kulturno nasleđe: modeli čuvanja i prezentacije



 



Učesnice: Olivera Pančić /



One su pomerale granice



 



Gordana Todorović/



Laura Papo Bohoreta na razmeđi tradicionalnog i modernog ženskog sefardskog pisma



 



Jelena Ognjanović/



Umetnice u muzejima



 



Lidija Mustadanagić/



Muzeji žena - pregled i značaj



 



 



1. decembar



 



Galerija SULUV



15:00- Dejan Vasić – Kustosko vođenje kroz izložbu Performans, performativnost i dokument



 



MSUV – Kino sala/hol



Konferencija: Politike tela u savremenoj umetnosti vol. 4



18:00 – Predavanje: Suzana Milevska – Pod staklenom tavanicom: Intersekcija feminističke i participativne umetnosti



19:00 – Promocija knjige Tanje Ostojić: Leksikon Tânja Ostojić



Učestvuju: Tanja Ostojić, Tanja Ostojić-Gutesa, Tanja Petar Ostojić, Jelena Dinić i Suzana Milevska



Moderacija Vera Kopicl i Silvia Dražić


 



 


Datum objavljivanja: 23.11.2018.