Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Karmen

Beograd, 18. juni Institut Servantes, u saradnji sa Akademijom lepih umetnosti, predstaviće scenske i savremene kostime Karmen u sredu u 19:00 u galeriji Instituta Servantes, u Knez Mihailovoj ulici. Biće predstavljeno ukupno jedanaest kostima izrađenih u ateljeu fakulteta.

 

 


"Samo izgovaranje reči Karmen budi sva čula. U ušima odzvanjaju note poznatih arija iz istoimene opere Žorža Bizea, a pred očima igraju jarki tonovi karnera na španskim suknjama. Sličan doživljaj kod posmatrača pokušaće da dočaraju studenti treće godine kostima na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Ivana Čemerikić, Ivana Mlađen, Jana Trivanović, Saška Kurtović i Nevena Golubović izradile su jedanaest kostima, pet scenskih i šest savremenih. Kostimi koji su studenti sami izradili, od skice do gotovih kostima, biće korišćeni u predstavi Karmen koju će izvesti studenti operskog studija Akademije lepih umetnosti u ponedeljak, 16. juna. Samo dva dana posle, svi zainteresovani će imati prilike da pogledaju raskošno ukrašene ženske i muške kostime namenjene kako pozorišnoj, tako i modnoj sceni. Sama ideja potiče od čuvenog pozorišnog reditelja i profesora Bore Popovića, koji je smatrao da bi kostime za operski studio trebalo da izrađuju studenti fakulteta. Kostimi su izrađeni uz stručan nadzor Dijane Mihajlović i Sonje Krstić.  


Opera Karmen je prvi put izvedena u Parizu, davne 1875. godine. Radnja se dešava u Sevilji, u Španiji oko 1830. godine. Glavnu ulogu u ovoj operi ima istoimena prelepa ciganka. Od tada do danas opera Karmen je jedna od najizvođenijih opera u svetu. Kostimi igraju značajnu ulogu jer dočaravaju vreme, ali i temperament glavnih junaka. Kostimi su se prilagođavali vremenu i različitim postavkama. Posetioci galerije Instituta Servantes imaće priliku da vide kako su studenti Akademije Lepih umetnosti doživeli ovu prelepu operu. Karmen je bila večita inspiracija mnogim umetnicima, muzičarima, filmskim i pozorišnim rediteljima. 


Na otvaranju izložbe studenti operskog studija izvešće kvintet iz opere Karmen. Nastupiće Višnja Radosav u ulozi Karmen, Milica Lalošević u ulozi Franskite, Milica Nikolić u ulozi Mercedes i Bojan Spasić i Predrag Žižić u ulozi krijumčara."


 


Datum objavljivanja: 13.06.2008.