Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Karikature Davora Štambuka

U četvrtak, 19. februara u 19 sati u New Moment Ideas Gallery, Hilandarska 14, otvara se samostalna izložba karikatura autora Davora Štambuka.

 


Miljenik Boga Bahusa


Uvek sam zavideo karikaturistima koji nisu morali da se bave surovim temama kao što je diktatura, rat, beda i glad. Ti karikaturisti crtaju iz čiste unutrašnje potrebe a ne zato što su ih surove okolnosti na to naterale. Oni ne stvaraju pod pritiskom života nego iz viška života. Tako nastaju crteži koji će imati trajnu vrednost. Spomenuću ovde Saula Štajberga (Saula Steinberg ), koji je, po mom mišljenju, Pikaso (Picasso) moderne karikature. Tu je Andre Fransoa, (Andre Francois), Topor i mnogi drugi.Na taj način razmišlja i radi Davor Štambuk.




Štambuk je miljenik boga Bahusa koji,  kao što je odvajkada poznato, širi radost u izobilju. Piti vino i biti voljen znači osećati prijatnu toplotu sa obe strane.Vino je posrednik između muškarca i žene.  Vino je dovelo i Bahusa u zagrljaj Veneri.Vino i sex! Ima li lepše teme za karikaturistu koji je odrastao na splitskoj rivi, gde je naučio da razlikuje šta je dobro vino i koja je cura ona prava.

Vino i žene sam otkrivao nezavisno…A Davora Štambuka sam upoznao, a da on to nije ni znao, početkom sedamdesetih godina prošlog veka. U to vreme Jež je redovno dobijao strane humorističke časopise a medju njima i tada veoma tiražni Isi Pari (Ici Paris ).  Za divno čudo Isi Pari  i mnoge druge strane novine su se tada mogle kupiti u kiosku na Terazijama. Kiraz, Fezan, Lasalvi (Lassalvy),Sempe (Sempe), i naravno Štambuk  bili su predstavljeni na čitavoj strani sa neiscrpnom temom: sex! Ali svaki od njih, na svoj originalan način, sa rafiniranim francuskim humorom. Te karikature nisu bile vulgarne i bilo ih je zaista uživanje gledati jer se osećalo da su autori, dok su ih crtali, takođe uživali.

        Tema vino i žene je neiscrpna.


Odmah sam uvideo da je način na koji Davor Štambuk saopštava svoje dosetke veoma sličan mom načinu razmišljanja iako su teme bile potpuno različite. Njegove karikature nemaju naslov, a ni potpis. One su bez reči ili, kako bi Francuzi rekli, san parole (sans parole).

Pre par godina sam lično upoznao Davora i odmah smo postali veoma bliski. Njegov smisao za humor, za vic, za ironiju i dosetku nije samo deo njegovog profesionalnog nego i ličnog zivota. Davor je čovek koji ume da ispriča dobar vic, da duhovito prokomentariše svakodnevne događaje. On je “fetivi” Splićanin, odrastao na Matejuški, gde su se skupljali ribari i boemi, u marini iz koje je izronio i Miljenko Smoje. Tu su se susretali ljudi od pera i od ribe,  koji su znali da se svakom narugaju i prilepe mu smešnu etiketu. Davor je nastavljač te tradicije.

Predlažem da gledate pažljivo ove karikature. One su vrcave, pune života i neočekivanih obrta. One će vas naterati da na trenutak zaboravite svoje probleme i da se od srca nasmejete. Njihovom autoru, na pola puta izmedju pedesete i stote, po njegovim rečima, nikada nije dosta sexa i žena. To znači da ćemo jos dugo uživati u njegovim crtežima koji su male eksplozije radosti života.


                                                      Predrag Koraksić - Corax


Davor Štambuk rođen je u Splitu, radio je kao novinar u Zagrebu, i objavljivao svoje karikature u zagrebačkim dnevnim novinama, dvonedeljniku Start,  magazinu Arena, u splitskoj dnevnoj Slobodnoj Dalmaciji kao i u Nedeljnoj Dalmaciji.

Živi u Parizu i nakon nagrade Gran Pri Belle (Grand Prix Belleus), 1968. godine, dodeljene od redakcije nedeljnika Frans Dimanš (France Dimanche), opredeljuje se za profesionalno bavljenje karikaturom. Prelazi 1969.godine   u visokotiražni  list Isi Pari (Ici Paris) u kojem svakodnevno objavljuje svoje karikature , sve do penzionisanja 1999. godine

Za svoje delo dobio je mnoge nagrade u Francuskoj, Poljskoj, Italiji, Nizozemskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Indoneziji, Brazilu, Belgiji i Izraelu . Pariska izdavačka kuća L amo (Le Hameau) publikuje Štambukove karikature u tematskom albumu: Seks Meid Men (Sex made Man),  zagrebački Aktant izdaje tri albuma njegovih karikatura, i to: Seks &…, Samertajm (Summertime) i In vino veritas, a splitski izdavač Slobodna Dalmacija album sa  naslovom: Splt cartuns tiz (Split CartoonsTease). Francusko Ministarstvo kulture odlikovalo ga 2003. godine redom viteškog krsta za umetnost i literaturu. Republika Hrvatska 2007. godine mu dodijeljuje orden reda Danice Hrvatske.


 


 


Datum objavljivanja: 18.02.2009.