Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Karijatide sna Pavla Aksentijevića

U utorak, 28. septembra u 19 sati u Galeriji Feniks, Tadeuša Košćuška 28, otvara se samostalna izložba slika Pavla Aksentijevića, pod nazivom, "Karijatide sna". Izložba traje do 9. oktobra. U okviru otvaranja izložbe u 20h koncert Pavla Aksentijevića i grupe Zapis u Cvijeti Zuzorić (ulaz slobodan).

 


Slike iz ciklusa "Karijatide sna", nastale su u periodu od 2007. do 2010. godine, a rađene su u tehnici akrilik na platnu. 

 

"Da li je to freska iskoračila u svet? U svetovnom, da podseti na svetlost. Da li je, decenijama prizivana moćnim pojanjem slikarevim, najzad sišla, ne preodevajući se, tek blago prepokrivajući svetlost svetovnom odećom? Ili svet koji novim svojim slikama prikazuje Pavle Aksentijević - prethodi fresci? To čisto, to živo što zrači iz tih slika, da li je odraz posvećenja?"

Zlata Kocić  


Samo po sebi postavlja se jednostavno pitanje - kako predstaviti Dragoslava Pavla Aksentijevića? On sam, u jednom intervjuu, ovako je odgovorio: "Kao muzičara i slikara".U njegovom pojanju i njegovim slikama treba, jednostavno uživati. Doživljaj je toliko jak, osećanja sama naviru, a to je i suština dobre umetnosti. O velikanu i njegovom značaju u Srbiji i svetu reči su uvek nedovoljne i svaki tekst je nanovo premali u odnosu na ono o čemu bismo govorili. Zbog toga jednostavno treba otići na izložbu-koncert. Nikako ne smete sebi uskratiti zadovoljstvo doživljaja, saznanja koliko umetnost može i koliko je velika, a umetnik skroman čovek, što i jeste sklop i suština prave veličine.

Dragan Kljajić


Dragoslav Pavle Aksentijević je rođen u Beogradu 20.04.1942.godine. Na likovnoj akademiji u Beogradu magistrirao 1967. godine. Prestaje da slika od 1971. do 2006. godine.


Samostalne izložbe:

"Pristupanje"-galerija Progres 2007. godine

"Posvećenje"-Kolarac 2008. godine.

"Karijatide sna"-galerija Feniks


 


Portfolio Galerija Feniks


 


Datum objavljivanja: 24.09.2010.