Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Karavukovo 0001

U ponedeljak, 13. septembra u 19.30 časova u ZMUC-u (Zemunski mali umetnički centar), Njegoševa 53, pored restorana "Šaran" na zemunskom keju, otvara se izložba radova, "Karavukovo 0001".

 


U Zemunskom malom umetničkom centru (ZMUC) u ponedeljak 13. septembra će biti otvorena izložba radova 12 umetnika iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, učesnika kolonije "Karavukovo 0001", koja je na inicijativu fabrike "Castrix" održana od 20. do 30. juna 2010. godine u bačkom selu Karavukovo.




Na koloniji, jedinstvenoj po multimedijalnom konceptu, radili su grafičari (Daniela Fulgosi i Ivana Vidić), vajari (Ana Krstić,  Goran Denić i Marko Kovačič iz Ljubljane), slikari (Marija Kauzlarić i Sonja Radaković), reciklažna umetnica Dragana Nikoletić, fotograf Darko Cvetanović, režiser Marko Mamuzić, muzičar Goran Orge Nikolić i performer Paško Burđelez iz Dubrovnika. Na izložbi, čija postavka sadrži grafike, skulpture i fotografije, biće emitovan i dokumentarni film snimljen u Karavukovu, kao i muzika komponovana u fabrici Castrix, posvećena tom mestu.




Neki od radova već su bili prikazani poslednjeg dana kolonije u Crkvi Sv. Martina u centru Karavukova, napuštenom i zapuštenom verskom zdanju vojvođanskih Nemaca, decenijama devastiranom, a koje su radnici Castrixa, uz pomoć lokalnog stanovništva, za ovu priliku očistili.Postavka sadrži skulpture od reciklažnog materijala – "Sveti Martin" Dragane Nikoletić, "Karavuk" Marka Kovačiča i "Čopor karavukova u borbi protiv prerano proklijalog semena" Gorana Denića. Multimedijalna umetnica Marija Kauzlarić predstaviće se "Molitvenicima" i instalacijom "Pokajanje". Sonja Radaković predstaviće se fotografijom "Zaraza", a fotograf Darko Cvetanović serijom fotografija Crkve Sv. Martina "Karavukova jazbina". Grafičarke Ivana Vidić i Daniela Fulgosi izložiće kompjuterske grafike, odnosno monotipije bez naziva i linogravuru. Postavka će sadržati i skulpture Ane Krstić "Sreća" i "5 x 7" urađene su od kineske plastike. Muzička podloga izložbe biće kompozicija Orgea Nikolića, a publika će premijenro imati priliku da vidi i dokumentarni film o Karavukovu Marka Mamuzića, u kom će biti prikazan i performans bez naziva Paška Burđeleza, na grobu partizana Todora Lazića koji se nalazi u porti crkve.


Svi radovi su začetak Castrix kolekcije savremene umetnosti. Postavka se 27. septembra, na poziv Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković, seli u galeriju UBSM u kojoj će radovi biti izloženi do 8. oktobra 2010. godine.


 


Datum objavljivanja: 10.09.2010.