Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kang Vu Hjon u Grafičkom kolektivu

Otvaranje izložbe Kang Vu Hjona, "Point Story from Nature", u ponedeljak, 15. septembra 2008. u 20h u Grafičkom kolektivu, Obilićev venac 27, Beograd.

 


Kang, Južnokorejski umetnik i dizajner, jedan od poznatih zagovornika racionalnog korišćenja i zaštite prirode, priznati stručnjak za povezivanje umetnosti i biznisa. On ne vidi grafički dizajn, ilustraciju i crtanje kao zasebne žanrove već kao jedinstven kreativni rad. Od 80ih godina bavio se grafičkim dizajnom i radio kao ilustrator časopisa i dečijih knjiga, objavljivao slikovnice i knjige eseja. Dizajnirao korporativni identitet za oko 50 nacionalnih i internacionalnih kompanija i državnih institucija. Držao predavanja o grafičkom dizajnu i ilustraciji na vodećim univerzitetima u Koreji.

Izvršni direktor izletišta Nami ostrvo (u blizini Seula), poznatog daleko van granica Koreje po svojim umetničkim sadržajima i programima. Vodi Centar za edukaciju o životnoj sredini i Udruženje za dečije obrazovanje u Koreji. Predaje kao vanredni profesor na Han Yang Univerzitetu (postdiplomske studije o međunarodnom turizmu).

Dobitnik  je značajnih nagrada i priznanja/izbor: 1987. Grand Prix na UNESCO-vom međunarodnom konkursu za originalnu ilustraciju slikovnice; 1989. zlatna medalja na Bijenalu ilustracije u Bratislavi; 1992. proglašen za dizajnera godine; 1993. priznanje za kulturu životne sredine; 2001. nagrada za dečju knjigu; 2004. nagrada ekološkog pokreta Koreje.


Na izložbi Point Story from Nature u Grafičkom kolektivu biće predstavljene: originalne ilustracije iz knjige Point story, objekti (sa Nami ostrva), značajne autorske knjige Kanga, posteri i video rad Crtanje po nebu.

Deo  beogradskog projekta Point Story je i predavanje/radionica Kanga na Arhitektonskom fakultetu (16. septembra u 11h) u Beogradu kojom će predstaviti proces inovacije u menadžmentu.

Kang Vu Hjon /Kang Woo Hyon (1953. Južna Koreja). Diplomirao  na katedri za umetnost na Univezitetu Hong-Ik i završio postdiplomske studije na istom Univerzitetu. Umetnik će boraviti u Beogradu od 11. do 17. septembra.


 


Datum objavljivanja: 10.09.2008.