Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kaljalović & Odanović u galeriji O3one

Projekt Gordane Kaljalović i Đorđa Odanovića multimedijalnog karaktera. Obuhvata digitalne fotografije na metalnim plocama, video radove i skulpture.Izložba traje od 20. do 29. oktobra u galeriji O3one.

 


Projekat Mesec i promena je zajednički rad dva autora Gordane Kaljalović i Đorđa Odanovića. Fokusira se na neke od suptilnih formi Mesečeve aktivnosti kao polazišta vizuelnih transformacija: večito vraćanje svom početnom obliku, beskonačna periodičnost, obnova, preobražaj i rast, biološki ritam, prolaženje kroz mene, nestajanje i nastajanje, u vezi je sa vodama, kišom, vegetacijom, plodnošću, praiskonskim vodama, svim što je nepostojano prolazno: noć, vlaga, san, podsvest; menja svoj izgled, evocira smrt i uskrsnuće, asocira na tajnovito, dvostruko, na privid.


Projekt je multimedijalnog karaktera. Obuhvata digitalne fotografije na metalnim pločama, video radove i skulpture.


Motiv velike vodene površine / mora / i mračnog neba, koje iza zastora oblaka skriva Mesec, predstavljen je na diptisima Nepostojani Mesec / digitalni printovi na metal.pločama/. Autentičan  snimak morskog pejzaža noću postavljen je nasuprot  varijacije na istu temu, gde se definisane forme  gube, rastvaraju i zamenjuju ih tragovi svetla i valeri tame.Tu se dovršeni oblici rastaču, a nerazvijeni emaniraju.

 

Dijagram talasa, digitalni print predstavlja linearni trag na pesku koji ostavlja talas.


Pokret kao promena i periodičan ritam prisutan je u video radu Promena. Tamna boja na pesku  menja se ritmično u nove konfiguracije, preobraženo delovanjem talasa /plime i oseke/.


Izbliza i lično, digitalni print na metalu, snimak "Mesecevog pejsaža" sa koga je uzet uzorak. Skulpture Iz Mesečevog atlasa i M 20102008 u metalu upućuju na Mesec, "metaforički  evocirajući svetlost i lepotu u mracnom bespuću."


 


Datum objavljivanja: 27.10.2008.