Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kalendar za 2009. Centra za grafiku

Tradicionalno, Centar za grafiku i vizuelna istraživanja, AKADEMIJA, FLU predstaviće svoj kalendar za 2009. godinu, jubilarni, deseti po redu, sa originalnom grafikom Nothing but Net autora Zorana Naskovskog. Utorak, 16. decembar u 19h galerija Centra za grafiku.

 


Tradicionalno, Centar za grafiku i vizuelna istraživanja, AKADEMIJA, FLU predstaviće svoj kalendar za 2009. godinu, jubilarni, deseti po redu, sa originalnom grafikom Nothing but Net autora Zorana Naskovskog.  Frejm iz istoimene video i zvučne instalacije, prikazane prvi put 2003. godine u Ludwig muzeju u Budimpešti, poslužio je umetniku kao predložak za vizuelno rešenje. Protok vremena kroz odnos kretanja Zemlje i Sunca Zoran Naskovski je promišljeno predstavio i na novom radu, instalaciji Himna Suncu, koji prati promociju kalendara.

Kalendar je izveden u tehnici foto-litografije, ručno odštampan, u ekskluzivnom tiražu od 150 primeraka. 


Mogućnost da se kalendarijum po isteku tekuće godine može odstraniti, i da grafika ostane trajno umetničko delo, čini ovu ediciju posebnom i ona je postala znak prepoznavanja Centra. Do sada su izdati kalendari sa grafikama eminentnih umetnika Marije Dragojlović, Miodraga Rogića, Bore Iljovskog, Predraga Neškovića, Josipe Pepe Pašćan, Čedomira Vasića, Mirjane Đorđević, Slavoljuba Caje Radojčića i Dušana Otaševića.




Zoran Naskovski  rođen u Izbištu 1960. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1986. Postdiplomske studije završio na istom fakultetu 1999 godine. Izražava se u  različitim medijima. Priredio je brojne samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu. Učestvuje na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je 2007. godine na 52. Venecijanskom bijenalu  /52nd International Art Exhibition - Think with the Senses – Feel with the Mind. Art in the Present Tense - La Biennale di Venezia/, Italija

Dobitnik je:

Nagrade 47-og oktobarskog salona, Beograd, 2006

Nagrade 44-og oktobarskog salona, Beograd, 2003

Nagrade II godišnje izložbe SCCA, Beograd, 1997

Nagrade 19. Memorijala Nadežde Petrović, Čačak, 1996


 KONFERENCIJA ZA NOVINARE 

ponedeljak 15. 12. 2008 u 11h. Centar za grafiku, Pariska 16


 


 


Datum objavljivanja: 11.12.2008.