Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kalemegdan Riste Antunovića

U Galeriji Beogradske tvrđave u Stambol kapiji, na Gornjem gradu, u četvrtak 16. aprila u 18 časova, biće otvorena samostalna izložba Riste Antunovića, u okviru galerijske delatnosti JP "Beogradska tvrđava". Posetioci će moći da pogledaju izložbu do 8. maja 2009. godine.

 


Ciklus "Kalemegdan" se sastoji od četiri grafička lista rađena u tehnici bakropis – akvatinta i pet kolaža kojima je umetnik počeo da se bavi eksperimentalno, isecanjem detalje ili fragmente probnog otiska grafika, a potom stvarajući novu grafičku kompoziciju na kojoj u određenim momentima interveniše tušem ili kreonom.

Arabeska od cigle i kamena inspirisala je umetnika za višeslojno iščitavanje jedne građevine teške i plastične ritmike. Oblik, tekstura, struktura, chiaro-scuro postali su likovna materija grafičkog lista koja poprima mitsko značenje.

 

Risto Antunović je rođen 1952. godine. Diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti, odsek grafika, u Sarajevu 1978. godine, a magistrirao 1980. godine na Akademiji za likovnu umetnost u Ljubljani.  Godine 1987. boravi u ateljeu Cite Internatinale des Arts u Parizu kao stipendista fonda "Moše Pijade".  Član Sveza likovnih umetnika Jugoslavije od 1979, a ULUS-a od 1992. godine. Imao više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik velikog broja nagrada iz oblasti grafike.


 


 


Datum objavljivanja: 13.04.2009.