Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kakvu kulturnu politiku Srbija vodi?

Promocija novog, 130. broja časopisa Kultura održana je danas, 18.maja, u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka.


 


Na promociji su govorili Vesna Đukić, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i priređivač 130. broja Kulture, Ana Stojanović, istraživač u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, Višnja Kisić, doktorant na Filozofskom fakultetu u Beogradu.



Za Kulturu ovog puta pišu najznačajniji teoretičari savremene kulturne politike sa prostora bivše Jugoslavije. Oni identifikuju probleme kulture politike Srbije i zemalja u okruženju, ali i "prepisuju lekove" za njihovo rešavanje. Jer istraživanje Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka pokazuje da je čak 72,4% zaposlenih u kulturi i trećina anketiranih građana u Srbiji nezadovoljna stanjem u kulturi.



U 130. broju Kulture date su i uporedne analize savremenih kulturnih politika velikog broja evropskih zemalja, koje su radili studenti master studija UNESKO katedre za kulturnu politiku i menadžment u kulturi Univerziteta umetnosti u Beogradu, kao i postdiplomci beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti i Fakulteta političkih nauka.



Jeste li znali da kreativna industrija predstavlja jednu od vodećih ekonomija sveta, zapošjlava ogroman broj ljudi, stimuliše društveni i regionalni razvoj čitavih područja?



Da li je neverovatan potencijal kulture prepoznat i u Srbiji, kako se kroji kulturna politika u našoj zemlji, koje su posledice toga i koliko vremenski zaostajemo za zemljama Evropske unije, saznaćete u novom broju časopisa Kultura Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.



Novi broj časopisa Kultura može se kupiti u sledećim beogradskim knjižarama: « Plato »,« Stubovi kulture », « Aleksandar Belić »,« Inicijal », « Beopolis » i « Jugoistok », a informacije o godišnjoj pretplati mogu se dobiti kod Peđe Pivljanina, sekretara časopisa Kultura, na broj telefona 011 2187 637.



 



Datum objavljivanja: 18.05.2011.