Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kako je nastalo apstraktno slikarstvo

Predavanje Dušana Pajina u Blok Galeriji, 12. novembra u 19h , Jurija Gagarina 221, Novi Beograd. Tema predavanja je apstraktno slikarstvo.

 


Za Vasilija Kandinskog (1866-1944) se vezuje prva apstraktna slika (1910), poznata kao Prvi apstraktni akvarel, što znači da bi apstraktna umetnost trebalo uskoro da obeleži stogodišnjicu.


     

Osim što idemo u susret stogodišnjici, apstraktno slikarstvo je značajno obeležilo umetnost 20. veka, iako su se tokom veka smenjivali mnogobrojni pravci i orijentacije - kako u slikarstvu, tako i umetnosti uopšte. U jednom trenutku je nekima čak izgledalo da je sa apstrakcijom dosegnuta neka vrsta vrhunca, ili kraja, u evolucijama i revolucijama likovnosti u 20. veku, jer je apstraktna umetnost izgledala kao dovršenje onoga što je započelo sa ekspresionizmom i kubizmom, početkom 20. veka.




Sada, posle svih promena i smena, za jedan broj umetnika apstraktna umetnost  je ostala relevantan način izražavanja - kako se vidi i na izložbi u Prodajnoj galeriji, u Beogradu (Kosančićev venac 19) - gde je  (od 23. okt.- 10. nov.) u toku izložba Neki vidovi apstraktnog slikarstva u Srbiji posle 2000. Iz tih razloga vredi se osvrnuti na nastanak, evoluciju i modalitete apstrakcije, koja je izazvala i svojevrsne reakcije - najpre u vidu nove figuracije i pop-arta, polovinom 50-tih, a zatim i sve veću ekspanziju umetnosti novih medija, koji su u mnogim galerijskim prostorima potisnuli klasične medije - slikarstvo, skulpturu i grafiku - do tačke nestajanja.


Portfolio Blok Galerija


Datum objavljivanja: 11.11.2008.