Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kadence Bojana Bema

Naš ugledni slikar Bojan Bem će premijerno predstaviti svoje video radove. Od 9. - 31. decembra u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, održaće se izložba video radova pod nazivom, "Kadence".

 


U ovom novom mediju svog izražavanja umetnik u pokretnim slikama oživljava poznate teme urbanog pejzaša iz svojih crteža, slika i kolaža, baveći se motivima košarkaških i teniskih terena na Kalemegdanu, stenama na Straževici, bazenom... U tri video rada, od kojih svaki traje 4-5 minuta, u slikama koje je zabeležila kamera uhvaćene su efektne vizuelne i audio sekvence prizora u različitim fazama dana, prisustvo svetlosti i senke u njima, atmosfera koja se menja kad pada kiša po bazenu, sija sunce, spušta se suton i noć osvaja ekran ili se promeni svetlo-tamni registar kompozicije sportskih terena kad ih preleti ptica ili lopta čiji upad na teren i usporeni ritam kretanja prati budno oko kamere. 


Pišući o starim i novim radovima Bojana Bema u eseju u katalogu, Jasmina Čubrilo, u završnici teksta, skreće pažnju na važan vizuelni momenat autorskog pristupa: ..."Bemovi prizori generalno izvode tenziju nekretanja i kretanja, ’zaglavljeni’ su u ambivalenciji istovremene ’buke’ i ’tišine’, fabulizovanja prizora i nemog prizora. Konačno, ako su crteži, slike i kolaži pripadali korpusu postmodernističke (re)aproprijacije estetskog iskustva modernizma, onda ovi video radovi predstavljaju istraživanje novih mogućnosti manipulacije slikom, te graničnih odnosa artificijelnog i autentičnog, slikanih slika i snimljenih slika, umetnosti prema ’reality effect’ slikama, i u tom smislu reprezentuju jednu dosta ekscentričnu poziciju u odnosu na savremene umetničke prakse." 


Direktor fotografije projekta je Đorđe Arambašić. 


Bojan Bem je rođen 1936. u Beogradu. Diplomirao je 1962. na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Grupi za istoriju umetnost.Od sredine šezdesetih godina izlagao je na brojnim samostalnim izložbama u Beogradu, Novom Sadu, Veneciji, Dubrovniku, Ljubljani, Kopru, Sarajevu, Parizu, Mariboru, Kopru itd., i učestvovao je na velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je značajnih nagrada: na „Plavom salonu“ u Zadru, 1970, VIII Jesenjem salonu u Banja Luci 1977, X Memorijalu Nadežde Petrović u Čačku 1978, Nagrade SIZ kulture Beograda 1991, i priznanja „Izložba meseca“, Studija B 1990., i 1995. za izložbu u Salonu MSU, i u Galeriji Doma omladine. 


Izložba će biti otvoren do 31.decembra 2010. Radno vreme Likovne galerije od 11-21 h, ponedeljkom zatvorena.


Portfolio Kulturni centar Beograda


Datum objavljivanja: 07.12.2010.