Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kada bi zgrade pričale

Supervizuelna vas poziva na završni događaj programa: 6. maja 2017, 17–21h Centralna aleja naselja Belvil, Jurija Gagarina 14, Beograd.


 


KADA BI ZGRADE PRIČALE



Programi u javnom prostoru



 



"Kada bi zgrade pričale" jeste saradnički program koji rastvara delikatne, unutrašnje tragove brisanja ili nagle izgradnje kolektivnih lokalnih istorija, uzimajući kao primere konkretne gradske prostore – zgrade i njihovo okruženje – koji su (bili) mesto određenja jednog grada ili njegovog dela. Ovo brisanje ili stvaranje gotovo ni iz čega vodi ka bezmalo neprepoznatljivoj promeni lokalnih konteksta koji utiču na sve društvene slojeve. Vremenski okvir iz kog ovaj program proističe jeste nepredvidiv period tzv. „tranzicije” koji tendenciozno čisti sve ideološke, političke, društvene, kulturne i etičke činioce prethodnih perioda. Program koji se razvija u Skoplju, Beogradu i Zagrebu radi u pravcu promišljanja promene shvatanja i gledanja, mišljenja i delanja u odnosu na istorijske, arhitektonske, političke i umetničke reference određenih gradskih čvorišta.



Beogradsko izdanje bavilo se pitanjima uspostavljanja odnosa prema javno-privatnom prostoru kakav je kompleks zgrada na Novom Beogradu – Belvil. Kroz seriju radionica, istraživanje, koncerte i čitanje poezije doživljaj kompleksnosti prostora Belvila i njegovih dinamika artikulisan je na vizuelnom, telesnom i zvučnom nivou.



 



Program završnog događaja:



17h



Vođenje kroz rezultate radionica



Zašto Belville nije belleville? , radionica o imenovanju u javnim prostorima, dr Mariele Cvetić



Istraživanje kulturnih potreba Belvila sa Marijanom Cvetković



Sekundarne arhitekture, radionica Branislava Nikolića



 

17.30h



Prolećno PESNIČENJE



U ringu: PRKOSNI PENZIONERI, VRA GRA, pesnice, pesnici i poneki putnik-namernik



 

19h



MANJA RISTIĆ



Live act / Sonic ambient / Electro-acoustic Improv



 

20h



LP ELEKTRO



Live act / Electro Pop / Future Synth Pop



 

Program „Kad bi zgrade pričale” je višegodišnji istraživački projekat koji se realizuje u saradnji organizacija FRU iz Skoplja, Bacača Sjenki iz Zagreba i Supervizuelne iz Beograda. Projekat „Kad bi zgrade pričale” podržan je od strane Balkanskog fonda za umetnost i kulturu (BAC). BAC je podržan od strane Švajcarske vlade kroz Švajcarsku agenciju za razvoj i saradnju (SDC) i Evropsku kulturnu fondaciju (ECF). Program se realizuje u saradnji i uz pomoć Beogradske internacionalne nedelje arhitekture (BINA) i Grupe 484.





Beogradsko izdanje realizuju Saša Tkačenko i Mirjana Boba Stojadinović, u produkciji Supervizuelne.


 



Datum objavljivanja: 03.05.2017.