Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Kabinet crteža

Nastavak decenijske saradnje Spomen-zbirke Pavla Beljanskog sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu, rezultiraće otvaranjem izložbe Kabinet crteža – Zbirka malog crteža u Spomen-zbirci, 14. aprila . Tom prilikom će biti prikazan bogat i jedinstven fond Akademije, osnovan 2007. godine pri Katedri za crtanje.

 


Kabinet crteža čine tri zbirke malog crteža: profesorska, studentska i poklon-zbirka, koje su osnovane na inicijativu Jelene Trpković, profesorice Akademije umetnosti. U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog prvi put će biti predstavljeno preko pedeset dela iz Profesorske kolekcije, sačinjene od poklon-radova profesora, asistenata i stručnih saradnika, koji su delovali na Akademiji umetnosti od njenog osnivanja do danas (Boško Petrović, Jovan Soldatović, Tomislav Todorović, Branimir Karanović, Jovan Rakidžić, Borislav Šuput, Borislava Nedeljković Prodanović, Rada Čupić, Dragan Živančević, Halil Tikveša, Zoran Todović, Jelena Trpković, Miodrag Nagorni, Kosta Bogdanović, Slobodan Knežević, Branka Janković Knežević, Mladen Marinkov, Dušan Todorović, Bogumil Karlavaris, Ivica Karlavaris, Milivoj Mića Nikolajević, Milan Blanuša i dr). Ova bogata zbirka koja se i dalje dopunjuje, paralelno govori o crtežu kao posebno osetljivoj i danas veoma relevantnoj disciplini, ali i o profesorima i saradnicima Akademije umetnosti svih umetničkih grana, poetika i interesovanja. Uspostavljen je jasan dijalog nastavničkih generacija, između aktuelnih predavača s jedne strane i svih ostalih, počev od osnivača Akademije umetnosti koji su delovali sedamdesetih godina prošlog veka, a među kojima su bili najugledniji stvaraoci, oni koji su ušli u istoriju umetnosti Jugoslavije, Srbije, Vojvodine.




Izložbom Kabinet crteža – Zbirka malog crteža započetće obeležavanje Dana Akademije umetnosti. Tokom trajanja izložbe biće organizovane prateće aktivnosti, u kojima će učestvovati studenti Akademije umetnosti. Izložba će trajati do 8. maja.


 


Datum objavljivanja: 11.04.2011.