Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jubilej FPU

Sinoć je otvorena izložba u Muzeju primenjene umetnosti, na kojoj je predstavljeno 94 mlada umetnika u okviru izložbe pod nazivom “Diploma 2008.” povodom 60 godina FPU.


 


Na izložbi učestvuju studenti završne godine svih deset specijalizovanih odseka i osam ateljea FPU - Zidno slikarstvo, Primenjeno vajarstvo, Unutrašnja arhitektura, Primenjena grafika (Grafika i knjiga; Grafički dizajn; Fotografija), Scenografija, Kostim (Savremeno odevanje; Scenski kostim), Tekstil, Keramika, Industrijski dizajn, Konzervacija i restauracija (Konzervacija i restauracija slika; Konzervacija i restauracija skulptura; Konzervacija i restauracija umetničkih dela na papiru).


Tradicionalna izložba Diploma i ovaj put će potvrditi da su studenti kreativne ličnosti koje transponuju svoja umeća u radove, čiji će tek deo biti predstavljen u Muzeju primenjene umetnosti. Mnogobrojne nagrade osvojene još tokom studija, potvrda su dobro osmišljenog i kvalitetnog programa proučavanja u različitim oblastima likovnih i primenjenih umetnosti koji se studentima pruža na fakultetu.


U katalogu izložbe, dr Ivana Kuzmanović Novović, docent FPU, ističe da izlazak na javnu umetničku scenu Beograda, diplomcima na pragu samostalnog delovanja daje i novu ulogu, a to je podizanje nivoa estetskih kriterijuma u našem društvu. "Zadatak ovih mladih umetnika je da oblikuju savremenu likovnu i modnu scenu i postanu kreatori ukusa, pri tome poštujući osnovna načela umetnosti.


U eri glorifikacije tzv. nove estetike, estetike kiča, potrebno je da veruju u svoju ideju, svoja istraživanja i lični doprinos umetnosti i dizajnu", rekla je dr Ivana Kuzmanović Novović, napominjući da današnje umetničko tržište zahteva rukopisna obeležja, stilove i ličnosti koje se lako identifikuju. Na kraju, ona je poručila da je očekivano da se i ovogodišnji diplomci, kao ličnosti sa individualnim pečatom, uključe u rad privrednih i kulturnih institucija, kao i da svojim novim znanjima i veštinama daju pun doprinos u oblikovanju prostora koji nas okružuje.


Izložba je otvorena do 15. avgusta.


Portfolio Muzej Primenjene umetnosti



 


Datum objavljivanja: 16.07.2008.