Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jubilej

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Dragan Šutanovac otvoriće multidisciplinarnu reprezentativnu izložbu „130 godina srpsko-turskih ratova“ u petak, 22. avgusta, u 13 časova, u Galeriji Vojnog muzeja (u okviru Beogradske tvrđave).


 


Izložbu su priredili stručnjaci beogradskog Vojnog muzeja, pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i socijalne politike, a povodom obeležavanja jubilarne 130-godišnjice državne nezavisnosti Srbije. Ovaj događaj ujedno će označiti i obeležavanje izuzetnog jubileja naše muzeologije – 130-godišnjice osnivanja Vojnog muzeja u Beogradu.


Uz  podršku Nemačke i Italije sazvan je međunarodni kongres u Berlinu, juna 1878. godine. Berlinski kongres potpuno je izmenio situaciju na Balkanu, a posebno položaj Srbije. Posle Berlinskog kongresa, Srbija, koja je do tada bila vazalna kneževina pod sizerenstvom sultana i garancijom Velikih sila, postala je nezavisna država. Pripojeni su joj niški, vranjski, pirotski i toplički okrug čime se Srbija učvrstila u dolini Morave.


Posle Berlinskog kongresa neophodno je bilo obezbediti što povoljnije uslove za vođenje nacionalne politike i osiguranje državnog dostojanstva tek nastale nezavisne države Srbije. Formirane su institucije po ugledu na moderne države. Među novoformiranim institucijama bio je i Vojni muzej. 


Sticanje nezavisnosti, želja za  jačanjem nacionalne svesti o borbi za oslobođenje i nezavisnost uticali su da  knez Milan  potpiše, 22. avgusta 1878. godine Ukaz o osnivanju Vojnog muzeja. Istog dana pročitana je Proklamacija o nezavisnosti Kneževine Srbije i njenom teritorijalnom proširenju.


 



Datum objavljivanja: 22.08.2008.