Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Jovanka Mladenović: LandEscape

U petak 11. aprila u 19 časova u Prodajnoj galeriji Beograd na Kosančićevom vencu otvara se samostalna izložba radova autorke Jovanke Mladenović, pod nazivom, "LandEscape". Postavka traje do 25. aprila, 2019.

 



 


Jovanka Mladenović (1979) diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti. Magistrirala je 2010. i doktorirala 2016. godine na istom fakultetu. Kao stipendista Francuske vlade boravila je na studijskom boravku na Ecole Nationale des Beaux-Arts u Parizu u školskoj 2007/08. godini. U periodu od 1999.godine učestvuje na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi, rezidencijalnih boravaka, konferencija i simpozijuma (Orijak, Beograd, Berlin, Monpelje 2004-05), kao i univerzitetskih radionica (Beograd, Minhen, 2013). Dobitnica je više priznanja i stipendija od kojih izdvajamo Priznanje norveške vlade za najbolje studente u Srbiji (2000) i Stipendiju francuske vlade (2007). Umetnica je član ULUS-a i ekološke organizacije EKO plan od 2004, i ULUPUDS-a od 2011.godine. 









Najnoviji ciklus slika Jovanke Mladenović LandEscape / Beg sa Zemlje, tematizovao je najmanje dve konvencije u predstavljanju pejzaža. Jednu, u tradicionalno linearnoj ili numeričkoj perspektivi slike zamišljenu kao topografski pejzaž, i onu drugu, u slikarskoj romantičarskoj tradiciji najavljenu kao konstrukcija fantazmatskog (eluzivnog) staništa. Motivacija umetnice, godinama zasnovana na sistemskom izučavanju tekovina biopolitičke i ekološke kontrole i njenih mogućih implikacija na razvoj društva, integrisana je u ove primarne slike pejzaža. One su viđene kao specifičan protokol recepcije digitalne i analogne stvarnosti, prirode i industrije, ali i ove potrage za imaginativnim u svojstvu bega ili hodočasničke inicijacije, konstruisane u specifičnoj slikarskoj semantici enterijerskih i prostora otvorenih pejzaža. 



 Jelena Krivokapić, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)


 



Datum objavljivanja: 10.04.2019.